Hoppa till innehåll

Personlig assistans

Om du har stora stödbehov, är under 65 år och inte klarar din vardag kan du ha rätt till personlig assistans.

Självservice

Personlig assistans finns att söka för dig som är under 65 år och har en funktionsnedsättning som innebär ett omfattande behov av stöd och hjälp.

Ansök om personlig assistans

För att beviljas personlig assistans ska du ha stora, varaktiga och omfattande hjälpbehov. Det innebär hjälp med personlig hygien, att klä på och av sig, att äta och kommunicera med andra. Det vill säga grundläggande behov.
Om dina grundläggande behoven överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som bedömer behovet av personlig assistans.

Val av assistansbolag

Det finns flera olika assistansbolag att välja mellan.
När du fått insatsen beviljad kan du välja vilket företag som du vill ska hjälpa dig. Du väljer genom att fylla i e-tjänsten under självservice längre upp på sidan.
När du har valt utförare kommer företaget att kontakta dig.

Företagen som kan hjälpa dig med personlig assistans är

Du kan byta till annat assistansbolag när du vill

Om du inte skulle bli nöjd med det assistansbolag som du har valt är det enkelt att byta. Du byter genom att fylla i e-tjänsten Byte av LSS-utförare under självservice längre upp på sidan.
Du kan också kontakta din biståndshandläggare så får du hjälp att byta.

Merkostnad vid ordinarie assistents sjukfrånvaro

På sidan merkostnad vid personlig assistans kan du läsa mer om hur du gör för att ansöka hos kommunen om ekonomisk ersättning för merkostnader vid ordinarie assistents sjukfrånvaro.

Merkostnadsersättning vid personlig assistans

Senast uppdaterad:
1 februari, 2021