Hoppa till innehåll

Personlig assistans

Om du har stora och omfattande hjälpbehov, är under 66 år och inte klarar av din vardag kan du ha rätt till personlig assistans.

Självservice

Personlig assistans finns att söka för dig som är under 66 år och har en funktionsnedsättning som innebär ett omfattande behov av stöd och hjälp.

Ansök om personlig assistans

För att beviljas personlig assistans ska du ha stora, varaktiga och omfattande hjälpbehov med dina grundläggande behov. Det kan innebära hjälp med exempelvis personlig hygien, att klä av och på sig, att äta och kommunicera med andra.

Du kan ansöka om personlig assistans både hos kommunen och hos Försäkringskassan. Om dina behov av personlig assistans med grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som fattar beslutet.

Handläggningstiden för utredning om personlig assistans är 4 månader från det att ansökan inkommer till Myndighet vård- och omsorg. Det är önskvärt om aktuella medicinska underlag bifogas tillsammans med ansökan.

Val av assistansbolag

När du fått insatsen personlig assistans beviljad kan du själv välja vem som ska utföra din assistans. Du kan antingen välja mellan de företag som Vellinge kommun har upphandlat med inom ramen för LOV eller välja ett annat assistansbolag på egen hand. Assistansbolaget behöver ha tillsyn från IVO att bedriva personlig assistans.

För att välja mellan de företag som Vellinge kommun har upphandlat med fyller du i e-tjänsten under självservice längre upp på sidan. När du har valt utförare kommer företaget att kontakta dig.

Företagen som kan hjälpa dig med personlig assistans är

Du kan byta till annat assistansbolag när du vill

Om du inte skulle bli nöjd med det assistansbolag som du har valt är det enkelt att byta. Du byter genom att fylla i e-tjänsten Byte av LSS-utförare under självservice längre upp på sidan.
Du kan också kontakta din biståndshandläggare så får du hjälp att byta.

Merkostnad vid ordinarie assistents sjukfrånvaro

På sidan merkostnad vid personlig assistans kan du läsa mer om hur du gör för att ansöka hos kommunen om ekonomisk ersättning för merkostnader vid ordinarie assistents sjukfrånvaro.

Merkostnadsersättning vid personlig assistans

Senast uppdaterad:
22 februari 2024 10:58