Information till ukrainare
- Om du har frågor om din ersättning eller försörjning
-
Det är Migrationsverket som besvarar frågor angående försörjning och ersättning. Kontaktuppgifter till Migrationsverket finns nedan.
- Viktiga telefonnummer
-
På länkarna nedan finns viktig information och telefonnummer till polis, sjukvård och andra samhällsviktiga aktörer. Spara gärna numren så att du alltid har tillgång till dem.
Ryska: Русский - SOS ALARM
Svenska: Svenska - SOS ALARM
Engelska: 112 Sweden - SOS ALARM
- Information om massflyktsdirektivet
-
På länkarna nedan finns information om EU:s massflyktsdirektiv för dig som har flytt från Ukraina. Du kan läsa om hur du ansöker, vad som händer efter att du har fått ett beslut och vilka rättigheter du har då. Du kan också läsa om dina rättigheter när det gäller arbete, boende, hälso- och sjukvård och ekonomiskt stöd.
Svenska: Skydd enligt massflyktsdirektivet - Migrationsverket och Att komma till Sverige från Ukraina - Krisinformation.se
Ukrainska: Директива про тимчасовий захист - Migrationsverket och Для прибулих до Швеції з України - Krisinformation.se
Ryska: Защита на основании Директивы о временной защите - Migrationsverket och Прибытие в Швецию из Украины - Krisinformation.se
- Information om anvisning av skyddsbehövande från Ukraina till kommunen
-
Från och med 1 juli har det beslutats att Migrationsverket får anvisa skyddsbehövande från Ukraina som inte kan ordna eget boende till kommunerna i Sverige. Kommunerna har olika förutsättningar att ta emot skyddsbehövande och har därför fått bestämt hur många skyddsbehövande de ska ha möjlighet att ta emot under 2022. Vellinge kommun ska till exempel ta emot 130 skyddsbehövande under 2022.
Om man har ordnat eget boende i Vellinge och inte längre har möjlighet att bo kvar där ska man kontakta Migrationsverket. Det är sedan migrationsverket som avgör vilket boende som är aktuellt och om finns det möjlighet försöker migrationsverket anvisa till samma kommun som man bott i tidigare men det kommer inte att vara möjligt för alla.
- Besöka och hitta till Migrationsverket
-
Migrationsverket ligger i Malmö som är en stad som ligger ungefär 20 minuters bilväg från Vellinge. Hos Migrationsverket behöver man ibland boka en tid för att utföra olika ärenden. Det gäller bland annat dig som ska hämta ditt LMA-kort, ansöka om särskilt bidrag och dig från Ukraina som gjort en ansökan i e-tjänsten och ska hämta ditt uppehållstillståndskort. På länken nedan hittar ni information om Migrationsverkets adress och öppettider. För information om hur man kan åker med kollektivtrafik nästa avsnitt.
Migrationsverkets Servicecenter i Malmö: Malmö – Servicecenter - Migrationsverket
- Information om kollektivtrafik
-
Tidigare har Skånetrafiken erbjudit flyktingar från Ukraina möjlighet att resa utan biljett inom Skåne samt över Öresundsbron. Från och med den 1 november får flyktingar från Ukraina inte längre resa utan biljett med Skånetrafiken. Migrationsverket kan ersätta vissa resor och mer information om detta och vilka resor detta gäller finns på länken nedan:
Svenska: Resor - migrationsverket.se
Urainska: Поїздки - migrationsverket.se
Ryska: Поездки - migrationsverket.se
För att planera din resa och se olika resealternativ klicka på länken nedan:
- Information om hälso- och sjukvård samt tandvård
-
Om du inte har tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktdirektivet får du vistats i Sverige Viseringsfritt i 90 dagar. Under dessa 90 dagar har du rätt till akut sjukvård. Vad som är akut bedöms i varje enskilt fall.
Om du har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gäller följande:
Barn under 18 år har rätt till samma hälso- och sjukvård som barn som bor i Sverige inkluderat det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
Vuxna har rätt till vård och tandvård som inte kan anstå, mödravård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning och hälsoundersökning
På webbplatsen 1177.se finns information på flera språk om hur sjukvården i Sverige fungerar
Svenska: Mer om vilken vård du har rätt till enligt massflyktsdirektivet (Migrationsverket)
Källa: Rätt till vård och bistånd i Sverige - Socialstyrelsen
- Skola och barnomsorg
-
Barn med uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt att gå i förskola och skola. För mer information om förskola och skola för barn se information nedan på migrationsverkets och skolverkets hemsida.
Svenska: Efter beslut om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet - Migrationsverket och Om svensk skola och utbildning - Utbildningsguiden (skolverket.se)
Ukrainska: Після прийняття рішення про надання посвідки на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист - Migrationsverket och Om svensk skola och utbildning - Utbildningsguiden (skolverket.se)
Ryska: После вынесения решения о предоставлении вида на жительство на основании Директивы о временной защите - Migrationsverket och Om svensk skola och utbildning - Utbildningsguiden (skolverket.se)
Ansökan om skolplats görs via blanketten som finns länkad nedan, blanketten finns även att hämta hos Vellinge Direkt. Blanketten fylls i och lämnas till Vellinge Direkt. Skolplacering görs skyndsamt och bör ej ta mer än 1 månad.
Fylla i blankett Plats i grundskolan - ansökan (PDF-dokument, 58 kB)
Karta för att hitta till Kommunhuset där Vellinge Direkt finns.
- Svenska språket för vuxna
-
Vuxna med uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har inte rätt till SFI eller annan utbildning inom Komvux. Det finns dock andra utbildnings och språktränings möjligheter vilka vi tipsar om nedan:
Värdehuset (Vellinge)
Kyrkan (Vellinge)
Svenska för asylsökande - Folkuniversitetet (Malmö och distans)
- Familjernas Hus
-
På våra Familjecentraler i Höllviken och Vellinge finns bland annat öppna förskolor som är öppna för alla små barn och deras föräldrar att besöka.
På öppna förskolan kan man träffa andra föräldrar och barn, leka, vara med i sångstunder eller pyssla.
Familjecentralerna har också råd- och stödverksamhet om man behöver råd kring sitt föräldraskap.
Familjecentraler - vellinge.se
Familjecentral - en mötesplats för framtida föräldrar med sina barn (PDF-dokument, 1,5 MB)
- Information om arbete
-
Om du är 16 år eller äldre och har ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har du rätt att arbeta i Sverige. Om du får ett arbete måste du eller din arbetsgivare anmäla det till Skatteverket.
Svenska: Information till dig som kommer till Sverige från Ukraina | Skatteverket
Ukrainska: Інформація для осіб, що прибули до Швеції з України | Skatteverket
Ryska: Информация для лиц, прибывших в Швецию из Украины | Skatteverket
För att få stöd i att söka arbete i Sverige kan du skriva in dig på arbetsförmedlingen Se mer information på länken nedan.
Svenska: Är du från Ukraina? - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Ukrainska: Ви з України? - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Ryska: Вы приехали из Украины? - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Om du söker arbete är du även välkommen att kontakta Monica Hallworth på 040-42 54 22 eller Monica.Hallworth@vellinge.se. Monica är projektledare för ett arbetsmarknadsprojekt som heter Nätverk för arbete där du som nyanländ kan få hjälpa och stöd i att hitta ett arbete eller en praktik.
- Var uppmärksam och tänk på att det kan finnas personer som kan vilja utnyttja din situation
-
När det är många som är på flykt kan det finnas personer som verkar hjälpsamma men som vill utnyttja situationen. Det kan finnas risk för människohandel. På länkarna nedan finns tips och råd som är bra att läsa igenom.
Ukrainska: jäms-0030-kommunikationsinsats-ukraina-a4-210x297.pdf (swedishgenderequalityagency.se)
Ryska: ja-ms-0030-kommunikationsinsats-ukraina-ru-210x297.pdf (swedishgenderequalityagency.se)
Eneglska: ja-ms-0030-kommunikationsinsats-ukraina-eng-210x297-95.pdf (swedishgenderequalityagency.se)
Blir du utsatt för våld eller påtryckningar? Det finns hjälp att få.
Polisen har telefonnummer +46 77 114 14 00
Är läget akut? Ring 112Har du utsatts för sexuella övergrepp, hot eller våld och vill ha råd eller stöd kan du ringa Kvinnofridslinjen på telefonnummer: +4620-50 50 50
Tolkhjälp kan erbjudas.
För mer information, besök Jämställdhetsmyndighetens webbplats men även Hjälp för dig som lever med våld - Migrationsverket, Допомога тим, хто зазнає насильства - Migrationsverket, Помощь лицам, живущим в условиях насилия - Migrationsverket.
- Hitta till olika platser
-
Vellinge
Livsmedelsbutiker i Centrala Vellinge: livsmedelsbutik – Google Maps
Vårdcentraler i Vellinge: vårdcentral – Google Maps
Skolor i Vellinge: skola – Google Maps
Bibliotek i Vellinge: bibliotek – Google Maps
Höllviken
Livsmedelsbutiker i Höllviken: livsmedelsbutik – Google Maps
Vårdcentraler i Höllviken: vårdcentral – Google Maps
Skolor i Höllviken: skolor – Google Maps
Bibliotek i Höllviken: bibliotek – Google Maps
- Publicerad:
- 15 juli, 2022