Hoppa till innehåll

Artikelarkiv

Här kan du ta del av tidigare artiklar från Vellinge kommun

 • Färre skolelever ger viktigt förändringsarbete

  Vellinges utbildningsavdelning är mitt i ett förändringsarbete framtvingat av att antalet barn och elever minskar i kommunen. 


  --Det är ingen effektivisering. Det är ingen neddragning. Det som händer är att elevantalet minskar och då måste vi organisera om för att möta det nya elevantalet, säger utbildningschef Sofia Henderup Larsson. 

 • Höllvikens nyrenoverade butiksgata får namnet Hölleplatsen – tack vare Stina Gustafsson!

 • Ny vattenledning visar redan på effekt

  Klockan åtta på fredagsmorgonen kopplades en förstärkningsledning in till vattentornet i Vellinge. Ledningen ska bidra till att trycket i vattenledningsnätet hålls uppe, även när förbrukningen ökar snabbt.
  – Redan efter tre timmar kan vi se att ledningen har effekt. Det är mycket glädjande, säger Vellinge kommuns projektledare Katja Hofgren.

 • Fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

  Runt om i Vellinge kommun med omnejd finns det fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning. Bowling, gympa, fritidsgården, musik är bara några av alla aktiviteter du kan utföra på din lediga tid. Alla aktiviteter kan du utföra efter egen förmåga.

 • Skyddsvallen börjar ta form – undvik att gå på den

  Skyddsvallen börjar ta form i södra Ljunghusen. Nu är de första 70-80 meterna klara, lerkappan är på plats utanpå kärnan av kalkbergskross och växtlagret som tidigare lyfts bort har nu lagts tillbaka igen.

 • Information om fakturering

  Efterdyningarna av IT-attacken mot kommunens IT-leverantör i januari påverkar kommunen fortfarande. Fakturering av olika typer av tjänster till våra kommuninvånare har drabbats och får olika effekt.

 • Avrådan för att göra upp eld i skog och mark

  Det är just nu väldigt torrt i skog och mark. Räddningstjänsten och Vellinge kommun avråder därför starkt för att göra upp eld i skog och mark.

 • J.Persson Skanör AB vinnare av markanvisningstävling i Skanörs hamn

  Det blir J.Persson Skanör AB som får chansen att uppföra en byggnad och driva verksamhet på en del av Skanör 2:2 i Skanörs hamnområde. Företaget har utsetts till vinnare av markanvisningstävlingen för byggrättsarrende.

 • Var restriktiva med vattenförbrukningen

  När sommaren och värmen är i antågande töms vattentornen i alltför snabb takt när gräsmattor och grödor vattnas och pooler fylls. Detta leder till att många abonnenter får dåligt tryck i sina vattenledningar.

 • Vellinge kommun rankas som bästa kommun för barnfamiljer

  En ny sammanställning har kartlagt Sveriges mest barnvänliga kommuner. Resultatet visar att barnen i Vellinge bor i landets mest barnvänliga kommun. Sammanställningen kommer från Länsförsäkringar, som har undersökt vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner.

 • Kulturskolans broschyr ute nu!

  Läs om kulturskolan Artistens utbud och anmäl dig här!

 • Avfallsabonnemang tillbaka på Mina Sidor – SMS-tjänst i gång

  Sektionen för avfallsabonnemang under Mina Sidor är åter i funktion efter att ha legat nere under större delen av året som en konsekvens av attacken mot kommunens leverantör av IT-tjänster.

 • Vanningen stängt tillsvidare

  På grund av att nya prover visar legionella på badhuset Vanningen hålls badhuset stängt tills problemet är åtgärdat.

 • Charlotte Unosson avrundar sin tid som kommundirektör

  År 2015 anställdes Charlotte Unosson som kommundirektör i Vellinge kommun. Dessförinnan hade hon arbetat som utvecklingsansvarig inom vård- och omsorg, avdelningschef för individuell medborgarservice och gemensam medborgarservice och därefter som verksamhetsdirektör.

 • Marcus Willman är Vellinge kommuns nya kommundirektör

  Med lång erfarenhet av offentlig sektor och tolv år som kommundirektör i Skurup har Marcus Willman landat i Vellinge kommun. Marcus Willman tillträder som kommundirektör med start 2 maj.

 • Fler fynd än väntat av arkeologerna

  Under april har en fördjupad arkeologisk förundersökning genomförts norr om Skanör, längs arbetsområdet för den kommande skyddsvallen. Baserat på förra årets undersökning ha några utvalda platser undersökts extra noga.

 • Vårdnadshavare bjuds in till medborgardialog

  Den 7 maj bjuder politiken i Vellinge in vårdnadshavare till barn och unga i skolan till en gemensam dialog. Vårdnadshavare, tillsammans med omsorgsnämnden och utbildningsnämnden har en viktig roll för att stödja barn och ungdomar att bryta fysisk, psykisk ohälsa samt stärka närvaron i skolan

 • Herrestorp: En matsmart skola med hållbarhet i tanken

  På Herrestorpskolan i Vellinge kommun har man tagit ett stort steg mot att minska matsvinnet genom att implementera projektet "Matsvinn på schemat".

 • Historisk dag när första lasset tippades till skyddsvallen

  På onsdagseftermiddagen startades officiellt konstruktionen av skyddsvallen i Vellinge kommun.
  Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) satt vid spakarna i den dumpers som tippade det första lasset massa till vallen.

 • Information om fakturering

  Efterdyningarna av IT-attacken mot kommunens IT-leverantör i januari påverkar kommunen fortfarande. Fakturering av olika typer av tjänster till våra kommuninvånare har drabbats och får olika effekt.

 • Vellinge kommun visar på positivt resultat och god måluppfyllelse 2023

  Resultatet för 2023 blev 149,3 Mkr i stället för det budgeterade resultatet på 56,6 Mkr. Måluppfyllelsen har varit god med 93 procent för kommunen som helhet. Årsredovisningen behandlas av kommunfullmäktige på måndag den 22 april.

 • Om du ansökt om förskoleplats och inte fått återkoppling

  Om du ansökt om förskoleplats och inte fått någon återkoppling, vänligen kontakta den kommunala förskola som var ditt förstaval.

 • Västra Ingelstads bibliotek får nya öppettider

  Fro.m 2 maj har folkbiblioteket nya öppettider.

 • Tångvalla förskola tar steget in i tillfälliga lokaler

  I Skanör har Tångvalla förskola börjat ett nytt kapitel genom att öppna dörrarna till sina tillfälliga lokaler, en viktig etapp i väntan på färdigställandet av det nya Tångvallaområdet med skola och förskola.

 • Näringslivspriset 2024

  Vellinge kommuns näringslivspris 2024 till Gränsbo potatis.
  Idag överraskade kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler och näringslivschef Annica Carlstedt de båda företagarna Elna och Ulf Gränsbo som driver Gränsbo potatis i Hököpinge.

 • Just Fun och Water n Fun

  Välkommen den 6 april!

 • Sundsgymnasiet slår rekord 

  Siffrorna för förstahandsval till hösten för Sundsgymnasiet har inkommit. Första omgångens val är preliminärt men visar på skyhöga siffror i meritpoäng och en dramatisk ökning från föregående år. Sundsgymnasiet lockar fler och fler av kommunens ungdomar trots tuff konkurrens från framförallt Malmö.

 • Vegetationstypers tålighet undersöks med splashtester

  Under ett par veckor i mitten och slutet av mars genomför Lunds tekniska högskola i samarbete med Aachen University i Tyskland så kallade splashtester på prototypvallen, öster om Storevångsvägen i Skanör.

 • Undvik gång- och cykelvägar när du rider

  Ryttare och häst är ett vanligt och välkommet inslag i kommunen. Då och då får vi dock in rapporter om att gång- och cykelvägar används som ridväg och därför vill vi påminna om att detta inte är tillåtet.

 • Stjärnkock inspirerade kökschefer

  Kökscheferna på Vellinges skolor har höga ambitioner och hade på tisdagen en inspirationsdag med skånske stjärnkocken Daniel Müllern.

 • Intervju med Tångvallaområdets arkitekt

  Byggnationen för det nya Tångvallaområdet är i full gång. Arkitekten Ann-Sofi Krook från Chroma arkitekter guidar oss genom skolområdets koncept och utformning.
  – Inspirationen till det nya skolområdet har varit platsen, berättar Ann-Sofi.

 • Härlig miljö för Antikrundan i Falsterbo

  Antikrundan har varit en följeslagare under kvällstid för många antikvitetsintresserade i långt över 30 år. I augusti får Falsterbo för första gången chansen att vara centrum för det populära tv-programmet.

 • Vårdnadshavare behöver uppdatera inkomstuppgift

  Vellinge kommun behöver omgående ha in uppdaterade inkomstuppgifter från vårdnadshavare som har sina barn i Vellinge kommuns kommunala barnomsorg, förskola och fritids. Detta med anledning av IT-attacken som drabbade kommunens IT-leverantör i januari.

 • Vallbygget börjar i södra Ljunghusen

  Planeringen för projektet med skyddsvallen längs Näsets kust börjar ta form allt mer.
  Nu står det klart att vallbygget kommer att inledas i södra Ljunghusen, ett hundratal meter sydväst om Handikappsbadet.

 • Nya överenskommelser för Vellinges kommuninvånare

  Vellinge kommun har tecknat överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap, IOP, med både Brottsofferjouren Söderslätt och med Kvinnojouren Söderslätt. Det är två samhällsviktiga arbeten som skapar trygghet för kommuninvånare som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig till en utsatt.

 • Kursstart 16 april 2024

  Nästa start den 16 april - ansök senast den 7 april

 • Vellinges ungdomar får biljett till hela Skåne

  Med start i mars får alla ungdomar som är födda 2005, 2006 eller 2007 och är folkbokförda i Vellinge kommun en ungdomsbiljett för resor med Skånetrafiken.

 • Uppdateringar kring den attack Vellinge kommuns it-leverantör drabbades av

  Här får du samlad information och kan följa uppdateringarna kring arbetet med att återupprätta Vellinge.se.

 • Spolbilar avlastar hårt belastade pumpstationer

  En del har kanske uppmärksammat att det är många spolbilar i omlopp i kommunen.
  För närvarande belastas kommunens pumpstationer mycket hårt på grund av extremt höga flöden. Detta har orsakats av den stora mängd nederbörd som kommit under de senaste månaderna, jorden är kall och mättad och har svårt att ta hand om allt regn/ytvatten.

 • Bygglovsenheten ökar tillgängligheten

  Glöm specifika telefontider. Från den 1 februari blir bygglovsenheten mer tillgänglig för telefonsamtal och går att nå under kommunens normala öppettider.

 • Anita fick rycka in när kommunen firade 50 år

  1974 delade Anita Lundbladh ut korv till Vellingeborna när kommunen firade att den bildats. Nu 50 år senare fick Anita rycka in igen när det fredagen den 26 januari var dags för ett litet jubileumskalas utanför kommunhuset.

 • Första spadtaget för Sundsgymnasiets om- och tillbyggnad

  Måndagen den 22 januari togs det första ceremoniella spadtaget för Sundsgymnasiets om- och tillbyggnad.

 • Påverkan hos vår IT-leverantör är omfattande

  Information från 23/1 kl. 14.22.

 • Vad har egentligen hänt?

  Uppdatering 8 februari 11:00

 • Skola och utbildning

  Här finns information ansökan till gymnasium, förskoleklass komvux och SFI, läsårstider samt övrig information om verksamheten.

 • Omsorg och stöd

 • Begränsad självservice

  På grund av ransomware-attacken har vi stora begränsningar gällande e-tjänster och Mina sidor.

 • IT-attacken som drabbat Vellinge kommun får mycket stora följder

  Information från 24/1 kl. 15.30.

 • Felanmälan

  Här hittar du information om felanmälan av kommunens gator, torg eller parker.

 • Avfallshämtning

 • Så arbetar vi när trygghetslarmen har reducerad täckning

  En omfattande driftstörning i telefonin orsakade reducerad täckning över stora delar av Vellinge kommun under gårdagen. Det påverkade bland annat trygghetslarmen i några av kommundelarna, vilket medförde att hemtjänstpersonalen fick ringa alla larmkunder, åka ut och besöka och hantera larmlistorna.

 • Provgupp ger svar om buller och vibrationer

  Hur påverkar ett farthinder närboende i form av buller och markvibrationer? Det är en av många frågor som Vellinge kommun behöver utreda som en del av projekteringen för den gång- och cykelväg som är planerad längs Östra Fädriften i Höllviken.

 • Delaktighet och inflytande

  Engagemang, intresse och kunskap lägger grunden för hållbar utveckling, och hållbar utveckling kan bara förverkligas om vi samarbetar.

 • Framtidens välfärd

  Den demografiska utvecklingen nationellt och i Vellinge kommun visar att det blir fler som kommer att behöva välfärdstjänster i framtiden.

 • Natur, miljö och klimatförändringarnas effekter

  I kommunen finns mycket variationsrik natur med unika värden att skydda och bevara.

 • Energi och fastigheter

  Fastigheter har stor påverkan på miljön, både under produktion och drift, och all energianvändning har negativ miljöpåverkan.

 • Hållbar samhällsutveckling och trygghet

  Hållbar samhällsutveckling handlar om att planering och utveckling av Vellinge kommun sker med hänsyn till den enskilde människans frihet och om att främja goda levnadsförhållanden.

 • Dags att nominera kandidater för Samhällsbyggnadspriset

  Vem i Vellinge kommun har gjort fina insatser inom områdena miljö, arkitektur och samhällsbyggnad?
  Skicka in nomineringar för Samhällsbyggnadspriset via vår e-tjänst.

 • Bostadsrättsföreningen laddar för framtiden

  BRF Höllviksnäshusen har med viss assistans från kommunens energi- och klimatrådgivare installerat ladduttag för elbilar för sina hushåll. Läs här om hur bostadsrättsföreningen gick till väga för att få "laddningsbalken" på plats.

 • Cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion

  Vad och hur mycket vi konsumerar samt hur vi använder våra resurser är viktiga delar för en hållbar resursanvändning och en cirkulär ekonomi.

 • Robusthet och ansvarstagande

  Robusthet och ansvarstagande handlar om att Vellinge kommun stärker den långsiktiga förmågan att klara samhällsutveckling och välfärdsuppdraget med bibehållen kvalitet med de finansiella ramar som finns.

 • Ungas hälsa och livsvillkor

  En god, hälsosam och trygg miljö för barn och unga är en viktig och självklar del i vår kommuns utveckling. Alla barn och unga har rätt att få goda förutsättningar för en bra uppväxt, med trygghet och en god fysisk, psykisk och social hälsa.

 • Transporter och mobilitet

  Tillgången och tillgängligheten till kollektivtrafik i Vellinge kommun är mycket viktig för att främja hållbara resmönster.

 • Unik AI-mentor ska hjälpa elever under självstudier

  De flesta av oss har nog någon gång hängt över en skolbok en sen kväll och tyckt att orden eller siffrorna inte riktigt hängt ihop. Hur var det nu läraren menade? Hur ska jag klara av det här? Tänk om jag hade haft någon att fråga?
  Och snart kan det finnas något att fråga!

 • Smidig avfallshantering så länge kärlet står på rätt håll

  Den som har några år på nacken minns kanske gamla tiders sopgubbar. Ärrade män som med böjd rygg slet på flera säckar samtidigt när de tog sig fram från hus till hus. Emellanåt stannade de till vid sopbilen och lämpade av sitt lass. Ett tungt och skitigt arbete som få avundades.

 • Nominera årets Trygghetsambassadör

  Känner du någon som bidrar till att öka tryggheten där du bor eller på någon plats i kommunen? Nu är det dags att nominera den du tycker ska få utmärkelsen Årets trygghetsambassadör!

 • Framtidens skola invigd i Hököpinge

  På tisdagsmorgonen invigdes Hököpinge skola och 185 förväntansfulla elever fick gå längs den röda mattan in i sin nya skola.

 • Polisregion Syd och kommuner skickar ut undersökning

  Upplever medborgarna några problem där de bor? Känner de sig trygga när de rör sig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med kommunerna i polisregion Syd att undersöka i den årliga lokala trygghetsmätningen.

 • Årets lärare i Vellinge 2023

  Stort grattis till Niclas Andersson, lärare på Sundsgymnasiet som är Årets lärare i Vellinge kommun!

 • Fortsatt ökning av solceller i kommunen

  Solceller och produktion av förnybar energi fortsätter att öka i Vellinge kommun.

 • Invigning av Skanörs hamn

  Välkommen till invigningen av Skanörs hamn!
  17 juni kl. 13.00-16.00
  Efter att hamnen rustats upp invigs den nu och du är hjärtligt välkommen!
  Invigningen bjuder på trevliga upplevelser för hela familjen.

 • Tre åtgärder ska säkra vattnet från nästa sommar

  Tre åtgärder ska säkra vattentillförseln i Vellinge kommun från nästa sommar.
  – Vi planerar att sätta i gång arbetet redan i höst, säger Ulf Andersson, chef för tekniska avdelningen.

 • Familjelördagar

  Offentliga föreställningar – även kallat familjelördagar som arrangeras av Kulturenheten och äger rum på folkbiblioteken eller i Vellinge konserthus. Välkommen hit!

 • Nu är stränderna rena från tång

  Har ni sett hur rena våra stränder är från tång? Under våren har tångrensning gjorts på kommunens stränder för att skapa trevligare badplatser för badsugna invånare och besökare! Det är ett gediget arbete som görs och det beräknas tas bort mellan 1000 och 2000 kubikmeter tång.

 • Tre stränder och en hamn under Blå Flagg

  Blå Flagg är en internationell utmärkelse för fritidsbåtshamnar, stränder och turismbåtar som återfinns i över 50 länder. Blå Flagg kommer i år att hissas i 15 hamnar och på nio stränder i Sverige, varav en hamn och tre av stränderna finns i Vellinge kommun.

 • Nu kan du nominera 2023 års medarbetare i Vellinge kommun

  Nu har ansökan för Årets medarbetare i Vellinge kommun öppnat! Varmt välkommen att nominera din kandidat.

 • Ukrainska medborgare - välkommen med din SFI-ansökan

  Är du ukrainsk medborgare och vill studera SFI? Välkommen med din ansökan till Vellinge lärcenter.

 • Eldningsförbud i kommunen

  Räddningstjänsten i Trelleborg har beslutat om eldningsförbud i Vellinge, Trelleborg och Skurups kommun. Detta gäller!

 • Nya medborgare uppmärksammades vid ceremoni

  Vid en ceremoni på nationaldagen uppmärksammades nyblivna svenska medborgare bosatta i Vellinge kommun.

 • Byggnadsminnen får viktigt underhåll

  Under våren och sommaren får kommunens byggnadsminnen Skanörs mölla, Falsterbo fyr och Skanörs rådhus välbehövliga ansiktslyftningar

 • Tänk vattensmart

  Små förändringar kan göra stor skillnad!
  Här får du tips på hur du kan tänka vattensmart.

 • Backsvalorna har flyttat in i den nya branten i Skanör-Höll

  Svalbranten i naturreservatet ska hjälpa backsvalorna att bli fler.

 • Nu är provtagningarna av badvattnet i gång

  Den här veckan inleds kontrollerna av badvattnet på sju badplatser i kommunen. Därefter tas nya prover varannan vecka under hela sommaren.

 • Sommarbokenavslutning

  Höllvikens bibliotek

  18 augusti kl. 11-14

 • Sommarbokenavslutning

  18 augusti kl. 15-15.30. Sommarbokenavslutning på V. Ingelstads bibliotek

 • Sommarboksavslutning

  Onsdag 16 augusti klockan 15.00 Sommarbokenavslutning på Skanörs bibliotek!

 • Sommarbokenhäng

  8 juni torsdag klockan 14.00-15.00 Sommarbokenhäng på Skanörs bibliotek! 

 • Sommarlovspyssel

  15 juni - 14 augusti

  Sommarlovspyssel på Vellinge bibliotek!

 • Sommarboken avslutning

  Sommarbokenavslutning på Vellinge bibliotek!
  Lördag 26 augusti kl. 11-14

 • Sommarboken

  Äntligen sommarlov! Äntligen Sommarboken-bingo! Läs, kryssa och vinn. Hämta din bingobricka på ditt närmaste bibliotek, full med kul och inspirerande läsutmaningar som räcker hela sommaren. Pågår hela sommarlovet.

 • Vattenförbrukningen i Vellinge dubbel mot genomsnittet

  Förbrukningsnivån av vatten ligger på en fortsatt extremt hög nivå i hela Vellinge kommun.

 • Kulturdagläger 26–30 juni på kulturskolan

  Nu finns det möjlighet att få en minnesvärd vecka i sommar!

  Under fem dagar arbetar vi med teater, körsång och dans. Veckan avslutas med en föreställning för familj och vänner.

 • Trevlig lunchbjudning på S:t Knut och Aspen

  Till tonerna av Lill-Babs ”Gröna, granna, sköna, sanna sommar” bjöds det på nywokade nudlar på den härliga innergården på vård- och omsorgsboendet S:t Knut och Aspen.

 • Vattentornet tömdes nästan helt på vatten i söndags

  Det soliga och torra vädret orsakar problem kring vattenförsörjningen i kommunen. Därför uppmanar vi åter våra invånare att förbruka vatten på ett smart och förståndigt sätt.

 • Nu kan du hantera dina vatten- och avfallsabonnemang på Mina sidor

  För att underlätta för dig som kommuninvånare har vi nu samlat hanteringen av dina vatten- och avfallsabonnemang på Mina sidor. Här hittar du ditt tömningsschema för avfall och din vattenförbrukning. På Mina sidor finns nu även e-tjänster för beställningar och felanmälan, anmälan till vår sms-tjänst och inrapportering av vattenmätarställning.

 • Grattis

  Kämpinge GF vinner Gymnastikförbundets Årets Förening 2023! Efter 50 år av framgångar och glädje är föreningen nu belönad för sitt bidrag till motorisk utveckling hos barn och ungdomar. De introducerade hopprep som disciplin i Sverige och har lett sportens framväxt nationellt och internationellt. Med välutbildade ledare och en bred verksamhet som omfattar alla åldrar och nivåer sprider föreningen glädje och inspiration. Utmärkelsen är ett fantastiskt erkännande för deras passion och framgångar inom gymnastik!

 • Tia inspirerar till läsning

  Tia, en sjuårig golden retriever, åker till jobbet varje tisdag för att inspirera och stötta några av Sandeplanskolans elever med till exempel läsning.

 • Här är kulturskolans broschyr 2023-2024

  Här kan du läsa kulturskolans broschyr för läsåret 2023-2024!

 • Var sparsam med vattnet!

  Vi har haft flera dagar med fint väder utan regn och det märks inte minst på vattenförbrukningen. Flera invånare har säkert passat på att vattna i trädgården eller fylla sina pooler och nu när vi går mot en långhelg där väderprognosen visar sol vill vi uppmana er att vara sparsamma på vattnet.

 • Välförtjänta företagare prisade under galakväll

  Årets galakväll för näringslivet i Vellinge kommun, Stjärnkväll, arrangerades den 11 maj på Badhytten i Skanör. Stjärnkvällen leddes av konferenciererna Malin Fors och Ingela Nilsson och för underhållningen stod Angelica Alm Ekblad och Anna Törnquist Berggrensson. Under kvällen delades åtta priser ut till välförtjänta företagare i Vellinge.