Hoppa till innehåll

Tryggt Hemma

För dig som känner dig otrygg i ditt hem och vill minska risken för fallolyckor, finns det flera olika saker du själv kan göra. På den här sidan kan du ta del av en informationsfilm, eller klicka dig vidare till flera sidor med stöd eller råd som kan vara till hjälp.

Varje år skadas ungefär 70 000 människor så svårt i fallolyckor att dom måste uppsöka sjukvård. Ungefär 1000 av dessa fall leder till att personen avlider. De flesta olyckor sker i det egna hemmet. Det finns flera saker du kan göra för att förebygga onödiga fall.

Nedan vissas antalet registrerade fallolyckor i kommunen 2019- 2021, där personen har behövt uppsöka sjukvård. Statistiken är hämtad från kommunens avvikelsesystem.

Film Tryggt Hemma

Här kan du se tips och råd om hur du kan öka din trygghet i ditt hem och förebygga fallolyckor.

Tryck på bilden för att spela filmen

Checklista

Här har vi samlat tipsen från filmen i en checklista du kan skriva ut.

Tryggt Hemma Checklista 2022.pdf (PDF-dokument, 223 kB)

Tryck på respektive knapp för att komma till varje sida som vi tipsar om i filmen och checklistan.

Fixartjänst

Förebyggande hembesök

Äldre-och anhöriglots — Vellinge kommun

Hjälpmedel

Är du i behov av trygghetslarm?

Du som känner dig otrygg i ditt hem eller har svårt att ringa efter hjälp kan få ett larm hemma, ett så kallat trygghetslarm.

Trygghetslarm

Funderar du på att byta bostad och är över 65?

Redan nu är det bra att tänka på om du har närhet till serviceinsatser, som kollektivtrafik och vårdinrättningar. Att bo i ett enplanshus eller bostad där det finns hiss, kan vara avgörande för om du kan bo kvar hemma så länge som du själv vill. Rymliga badrum är en stor fördel och att det finns möjlighet att anpassa ditt hem efter nya behov som kan uppstå efter en tid.

Kontakt

För mer information eller andra frågor, är du alltid välkommen att kontakta Vellinge Direkt, på 040- 42 50 00 eller mejla till vellinge.kommun@vellinge.se.

Senast uppdaterad:
30 januari 2024 13:44