Trygghetslarm
Du som känner dig otrygg i ditt hem eller har svårt att ringa efter hjälp kan få ett larm hemma, ett så kallat trygghetslarm.
Självservice
Ett trygghetslarm är till för att du ska känna trygghet i ditt hem. Genom att trycka på din larmklocka som du har runt handleden eller bär runt halsen, kan du vid oförutsedda situationer kalla på hjälp från hemtjänstpersonalen.
Larmet består av larmklockan och en talapparat med högtalare som installeras i vägguttag. Med hjälp av larmet kan du alltid kalla på hjälp och få kontakt med hemtjänstpersonal dygnet runt.
Viktigt att tänka på är att trygghetslarmet inte ersätter larmnummer 112.
Så får du ett trygghetslarm
Om du har fyllt 70 år och är folkbokförd i Vellinge kommun kan du från och med 1 juli 2025, få trygghetslarm utan föregående individuell behovsprövning. Mer information och hur du får trygghetslarm:
Hjälpinsatser utan behovsprövning – Vellinge.se
Om du inte uppfyller ovanstående kriterier kan du ansöka om trygghetslarm enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen med sedvanlig handläggning. Du ansöker hos kommunens biståndshandläggare eller via vår e-tjänst längst upp på denna sida.
Produktblad_Trygghetslarm_2019-12-16.pdf (PDF-dokument, 135 kB)
Frågor och svar trygghetslarm
Vi har samlat vanliga frågor med svar. Klicka på länken för att se dessa.
Frågor och svar om trygghetslarm (PDF-dokument, 68 kB)
Avgift
Du betalar månadsvis en avgift för trygghetslarmet enligt taxa som bestäms av Vellinge kommun. Du kan läsa mer om kostnader för trygghetslarm under sidan Avgifter:
Relaterat innehåll
Hemtjänst
Ta reda på allt om vad hemtjänsten erbjuder för att du ska kunna bo kvar i din invanda miljö.
Hemtjänstpersonal och fast omsorgskontakt
För att du ska få kontinuitet erbjuds du alltid en fast omsorgskontakt från personalen i hemtjänst. Ta reda på mer om vad det innebär.
- Senast uppdaterad:
- 1 juli 2025 09:15