Hoppa till innehåll

Avlösarservice och ledsagarservice

Avlösarservice innebär att någon avlöser dina anhöriga i hemmet. Ledsagarservice betyder att du får hjälp med att träffa andra människor, delta i samhällsaktiviteter och kulturarrangemang.

Självservice

Avlösarservice enligt LSS

Livet för en familj med en funktionsnedsatt familjemedlem kan vara komplicerat. Anhöriga kan behöva vila, ägna sig åt andra i familjen eller sina egna intressen. Anhöriga kan då avlastas genom att en person kommer hem och löser av dem. Att få avlösning i hemmet kostar ingenting.

Ledsagarservice enligt LSS

Du som som omfattas av LSS men inte har personlig assistent kan ha rätt till ledsagare. Syftet med ledsagarservice är att du ska få hjälp med att träffa andra människor, delta i samhällsaktiviteter och kulturarrangemang. Ledsagarservicen är en personlig service och anpassas efter dina behov. Tjänsten kan användas för att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter, gå på bio eller bara för att promenera. Ledsagarservice kostar inget.

Ansökan

Du ansöker via vår e-tjänst som du hittar under självservice längre upp på sidan. Där kan du också få mer information om hur du gör.
Du kan även kontakta kommunens biståndshandläggare via Vellinge direkt på telefon 040-42 50 00.

Val av utförare

När du fått insatsen beviljad kan du välja vilket företag som du vill ska hjälpa dig. Det finns flera olika företag som utför avlösarservice och ledsagarservice.
Du väljer genom att fylla i e-tjänsten under självservice längre upp på sidan.

När du har valt utförare kommer företaget att kontakta dig. Tillsammans gör ni upp en plan för hur du vill ha din hjälp och när det ska ske.

Företagen som kan hjälpa dig med ledsagarservice är

Företagen som kan hjälpa dig med avlösarservice är

Du kan byta till annat företag när du vill

Om du inte skulle bli nöjd med det företag du har valt är det enkelt att byta. Du byter genom att fylla i e-tjänsten eller blanketten under självservice längre upp på sidan. Du kan även kontakta din biståndshandläggare som kan hjälpa dig.

Senast uppdaterad:
1 februari 2024 10:59