Registreringsplikt
Livsmedelsföretagare måste registrera verksamheten hos kommunen innan den startar. Detta gäller även den som tar över en redan registrerad verksamhet.
Självservice
Exempel på livsmedelsverksamheter som ska registreras
- Restaurang, café och konditori
- Försäljning av mat och dryck via fordon (till exempel food trucks)
- Tidsbegränsad eller ambulerande livsmedelsförsäljning (till exempel säsongsverksamhet)
- Livsmedelsförsäljning på torg
- Livsmedelsförsäljning via e-handel
- Matlagning hemma till försäljning
För att uppfylla lagstiftningens krav måste din verksamhet ha ändamålsenliga lokaler och passande utrustning samt ett system för egenkontroll och en faroanalys. Information om detta hittar du i högerspalten.
Registrering
Här kan du registrera ny livsmedelsverksamhet, göra ägarbyte eller ändring i befintlig verksamhet. I e-tjänsten lämnar du uppgifter som kommunen behöver för att placera verksamheten i rätt riskklass och planera kommande kontroll. Tänk på att göra din registrering / anmälan i god tid. Du måste skicka in uppgifterna senast två veckor innan du planerat att starta verksamheten.
För att använda vår e-tjänst loggar du in med din e-legitimation. Du måste vara firmatecknare för företaget. När anmälan om registrering inkommit till miljöenheten registreras den och du kommer få ett beslut sänt till din e-post.
För en mobil livsmedelsverksamhet gäller att den ska vara registrerad i den kommun där verksamheten i huvudsak kommer att bedrivas eller där fordonet står parkerat när det inte används.
Vissa livsmedelsverksamheter ska inte registreras hos kommunen utan istället godkännas eller registreras av livsmedelsverket. Detta gäller exempelvis slakterier och viltanläggningar, mejeri och fiskanläggningar. Läs mer på Livsmedelverkets hemsida eller kontakta kommunens miljöenhet om du är osäker.
Kontaktmaterialverksamhet
Du som driver ett företag som tillverkar, förädlar, importerar eller säljer kontaktmaterial/produkter som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel omfattas av kommunens kontroll och registrering. Det finns vissa undantag från registreringsplikten för denna typ av verksamhet:
- Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning FCM (Food Contact Materials) som understiger 80 000 kronor och som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1000 enheter av material och produkter avsedda för att komma i kontakt med livsmedel
- Restauranger och andra registrerade livsmedelsanläggningar som hanterar FCM.
Avgift
Vid registrering tas en avgift ut för handläggning och administration enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Timtaxan för livsmedelskontroll är 1 380 kr för 2025.
När vi utför livsmedelskontroll utgår de från riktvärden som Livsmedelsverket har tagit fram. Det är riktvärden för hur lång tid en genomsnittlig kontroll tar om inga avvikelser hittas. Den faktiska kontrollen kan ta både längre och kortare tid än riktvärdet. Du som företagare betalar i efterhand för den faktiska tid som kontrollen av just din verksamhet har tagit. Ett riktvärde för kontrolltid består av flera olika delmoment som följer av ett kontrollbesök. I riktvärdet ingår tid för: förberedelser, administration, själva genomförande av kontrollen och dess efterarbete.
Sanktionsavgift
Den som startar en livsmedelsverksamhet utan att registrera detta hos kommunen måste betala en sanktionsavgift. Beslut om sanktionsavgift fattas av miljö- och byggnadsnämnden och avgiften tillfaller staten.
Tillfällig/tidsbegränsad verksamhet
Samma regler gäller för ambulerande verksamheter som för permanenta livsmedelsverksamheter. Din verksamhet måste registreras hos miljöenheten och du ska med hjälp av ditt system för egenkontroll och din faroanalys kunna visa att dina livsmedel är säkra. Reglerna gäller även om du ska bjuda på mat, till exempel dela ut smakprover.
Om du vill delta på exempelvis en marknad eller mässa i kommunen och tillfälligt ska servera livsmedel ska du kontakta miljöenheten i god tid innan. En bedömning görs om den tidsbegränsade verksamheten behöver registreras eller inte utifrån verksamhetens risker i hanteringen och hur ofta den bedrivs.
Du som har en mobil anläggning som är registrerad i en annan kommun eller annat EU-land och som vill ställa upp den i Vellinge kommun måste ansöka om tillstånd för detta.
Läs mer om vad som gäller för försäljning av livsmedel på torgplats eller på annan plats i kommunen
Avregistrering och ägarbyte
Ska du inte längre driva din livsmedelsverksamhet eller ska någon annan ta över till exempel din restaurang, ditt café eller din sushibar? Då ska du anmäla upphörande med e-tjänsten längre upp på sidan. Den nya ägaren kan inte ta över den befintliga registreringen utan ska själv registrera sin livsmedelsverksamhet.
Krav från andra myndigheter
Tänk på att även andra myndigheter ställer krav i samband med uppstart av en livsmedelsverksamhet. Hos kommunen gäller det bland annat:
- bygglov för nybyggnad eller ändrad verksamhet
- brandskydd
- serveringstillstånd
- avfallshantering
- fettavskiljare
- Senast uppdaterad:
- 13 mars 2025 16:15