Hoppa till innehåll

Avfallshämtning

Här beskrivs hur hushållsavfall hämtas. För att se detaljer kring ditt avfallsabonnemang loggar du in på Mina Sidor. Där kan du till exempel se när din tunna kommer att tömmas nästa gång och se schema för årets alla tömningar.

Självservice

Extratömning under julen för kärl 1

För dig som har tömningsabonnemang udda veckor sker tömning under vecka 51, 52, 1.

För dig som har tömningsabonnemang jämna veckor sker tömning under vecka 52, 1, 2.

Hämtningsintervall

Hämtning av mat-, rest- och trädgårdsavfall

Kärlen ska vara placerade vid tomtgränsen eller rullas ut på hämtningsdagen. Gångvägstillägg kan bokas mot en kostnad och då hämtas kärlen av entreprenören enligt det avstånd som beställts.

Om ditt avfall av någon anledning inte blivit hämtat till kl 20.00 på kvällen på hämtningsdagen anmäler du detta i denna e-tjänst. Försäkra dig först om att du verkligen har rullat ut kärlet till platsen där sopbilen hämtar. Avfallshantering - felanmälan

Om du har glömt att rulla ut dina kärl kan du beställa en extrahämtning mot en kostnad i denna e-tjänst. Avfallshantering - Beställ tillägg

Anmäl dig till SMS-tjänsten - Avisering för avfallshämtning

För att lättare komma ihåg att ställa ut avfallskärlen finns det möjlighet att få en påminnelse via SMS kvällen innan kärlen ska tömmas. Ni anmäler er för SMS-avisering via denna e-tjänst. Du bör ändå själv hålla koll på vilka dagar du har hämtning. Du ansvarar alltid för att ställa ut dina kärl, även om du mot förmodan inte skulle få något SMS.SMS-avisering för avfallshämtning - anmälan

För att hitta dina hämtningsintervaller, logga in på Mina sidor på vellinge.se

Mina sidor - vellinge.se

Avfallsföreskrifter Vellinge 2022-01-01.pdf (PDF-dokument, 885 kB)

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är ett system för insamling av hushållsavfall. Det innebär att Vellinges villa- och fritidshusägare ska källsortera sitt avfall hemma i soptunnan. Du kan tänka på fyrfackskärlen som en egen återvinningsstation i lagom storlek precis utanför din dörr. I de totalt åtta facken sorterar du matavfall, restavfall, tidningar, färgat och ofärgat glas, papper, metall och plast. När det är dags för tömning behöver du bara placera dina kärl med handtagen utåt vid tomtgränsen.

Den röda boxen

I boxen med rött lock lägger du småbatterier i ett fack och ljuskällor (till exempel glödlampor, halogenlampor, lågenergilampor) i det andra facket. Läs mer om den röda boxen på sidan för farligt avfall.

Farligt avfall - Vellinge.se

Nedan hittar du mer information om fyrfackskärl

Frågor och svar om fyrfackskärl - Vellinge.se

Goda kärl i Vellinge kommun - godakarl.se

Inspirationsbroschyr för fyrfackskärl (PDF-dokument, 1 MB)

Sorteringsguide.pdf (PDF-dokument, 430 kB)

fyrfack webb.jpg

Abonnemang

Ändring och avbeställning av abonnemang

Abonnemangsformen ändrar du via denna e-tjänst. Ändringen tar vi ut en engångskostnad för enligt avfallstaxan, där hittar du även vilka abonnemang som erbjuds. Anmälan om ägarbyte

Vill du avsluta ditt abonnemang kontaktar du Vellinge Direkt.

Nyinflyttad i kommunen

Välkommen till Vellinge kommun! Du beställer ditt abonnemang genom att kontakta Vellinge Direkt. Vilka abonnemang som erbjuds hittar du i avfallstaxan nedan.

Avfallstaxa för Vellinge kommun.pdf (PDF-dokument, 591 kB)

Avfallsstatistik

Nedan är förklarat vad Vellinge kommun samlat in i restavfall och matavfall uträknat i kilo per person under 2021 och 2022. Det har skett en markant minskning på restavfallet och ökning av matavfall under 2022, vilket beror på att kommunens invånare börjat sortera väldigt bra efter att fyrfackskärlen infördes.

Restavfall Månad Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Summa
År 2021 kg/pers 15 13 15 14 16 16 17 16 14 12 11 13 172
År 2022 kg/pers 10 9 10 10 11 12 12 74
Matavfall Månad Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Summa
År 2021 kg/pers 5 4 5 5 5 5 8 16 14 12 11 13 65
År 2022 kg/pers 5 4 5 5 5 5 4 33
Senast uppdaterad:
13 januari, 2023