Hoppa till innehåll

Avfallshämtning

Här beskrivs hur hushållsavfall hämtas, var du hittar ditt tömningsschema, hur du registrerar dig för sms-avisering och var du hanterar ditt abonnemang.

Hantera ditt abonnemang på Mina sidor

På Mina sidor kan du göra beställningar och felanmälan, anmäla dig till vår sms-tjänst och hitta ditt tömningsschema. Logga in för att upptäcka mer!

Hämtning av mat-, rest- och trädgårdsavfall

Kärlen ska vara placerade vid tomtgränsen eller rullas ut på hämtningsdagen. Gångvägstillägg kan bokas mot en kostnad och då hämtas kärlen av entreprenören enligt det avstånd som beställts.

Om ditt avfall av någon anledning inte blivit hämtat till kl 20.00 på kvällen på hämtningsdagen felanmäler du detta på Mina sidor. Försäkra dig först om att du verkligen har rullat ut kärlet till platsen där sopbilen hämtar.

Om du har glömt att rulla ut dina kärl kan du beställa en extrahämtning mot en kostnad på Mina sidor.

Tömningsschema

Du hittar din nästa tömning samt tömningsschema för hela året på Mina sidor.

Helgdagar

Alla helgdagar förutom julafton och juldagen töms din tunna enligt ordinarie schema. Om du har ordinarie tömning under julafton eller juldagen kan du logga in på Mina sidor för att se när din tömning kommer ske.

Anmäl dig till SMS-tjänsten - Avisering för avfallshämtning

För att lättare komma ihåg att ställa ut avfallskärlen finns det möjlighet att få en påminnelse via SMS kvällen innan kärlen ska tömmas. Du behöver ändå själv hålla koll på vilka dagar du har hämtning då du alltid ansvarar för att ställa ut dina kärl, även om du inte skulle få något SMS. Anmälan gör du på Mina sidor.

Vill ni ha sms till mer än en person i hushållet behöver ni först använda e-tjänsten Lägg till personMina sidor för att lägga till en ytterligare person på abonnemanget.

Ändring av abonnemang

Du gör ändringar i ditt abonnemang, såsom intervall, kärlstorlek eller beställning av trädgårdskärl på Mina sidor.

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är ett system för insamling av hushållsavfall. Det innebär att Vellinges villa- och fritidshusägare ska källsortera sitt avfall hemma i soptunnan. Du kan tänka på fyrfackskärlen som en egen återvinningsstation i lagom storlek precis utanför din dörr. I de totalt åtta facken sorterar du matavfall, restavfall, tidningar, färgat och ofärgat glas, papper, metall och plast. När det är dags för tömning behöver du bara placera dina kärl med handtagen utåt vid tomtgränsen.

Den röda boxen

I boxen med rött lock lägger du småbatterier i ett fack och ljuskällor (till exempel glödlampor, halogenlampor, lågenergilampor) i det andra facket. Läs mer om den röda boxen på sidan för farligt avfall.

Farligt avfall - Vellinge.se

Nedan hittar du mer information om fyrfackskärl

Frågor och svar om fyrfackskärl - Vellinge.se

Goda kärl i Vellinge kommun - godakarl.se

Inspirationsbroschyr för fyrfackskärl (PDF-dokument, 1 MB)

Sorteringsguide.pdf (PDF-dokument, 365 kB)

fyrfack webb.jpg

Avfallsstatistik

Nedan är förklarat vad Vellinge kommun samlat in i restavfall och matavfall uträknat i kilo per person under 2021 och 2022. Det har skett en markant minskning på restavfallet och ökning av matavfall under 2022, vilket beror på att kommunens invånare börjat sortera väldigt bra efter att fyrfackskärlen infördes.

Restavfall Månad Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Summa
År 2021 kg/pers 15 13 15 14 16 16 17 16 14 12 11 13 172
År 2022 kg/pers 10 9 10 10 11 12 12 74
Matavfall Månad Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Summa
År 2021 kg/pers 5 4 5 5 5 5 8 16 14 12 11 13 65
År 2022 kg/pers 5 4 5 5 5 5 4 33
Nyinflyttad i kommunen

Nyinflyttad i kommunen

Välkommen till Vellinge kommun!

Vid avflyttning från en bostad är det den förre ägarens ansvar att anmäla ägarbyte och du rekommenderas att kontakta denne för korrekt hantering av ärendet. Ägarbytet görs på Mina Sidor.

Om detta inte är möjligt, vänligen kontakta Vellinge Direkt.

Senast uppdaterad:
22 maj, 2023