Hoppa till innehåll

Avfallshämtning

Abonnemangsinformation för avfallshämtning hittas på Mina sidor. Logga in för att se när dina kärl töms nästa gång. Du kan även se ditt hämtningsschema för hela året i pdf-format. Registrera dig för SMS-tjänsten för att få en påminnelse kvällen före tömning. Använd e-tjänsten för eventuell felanmälning.

Hämtning av kommunalt avfall

Kommunalt avfall, som tidigare benämndes hushållsavfall, hämtas regelbundet efter ett specifikt tömningsschema. Kommunalt avfall sorteras i fyrfackskärl eller separata mat- och restavfallskärl.

Kärlen ska stå noll till två meter från farbar väg eller rullas ut på hämtningsdagen. Kärlen får inte stå i vägbanan. Farbar väg anses vara en väg där avfallsbilens kan köra/stanna och som är anpassad för dess storlek och tyngd.

Om kärlen av olika anledningar behöver stå längre ifrån farbar väg måste man ansöka om gångvägstillägg. Gångvägstillägg kan bokas mot en kostnad och då hämtas kärlen av entreprenören enligt det avstånd som beställts.

Kärlen ska placeras med draghandtag och hjul ut mot gatan för att underlätta hämtningen.

Om ditt avfall av någon anledning inte blivit hämtat till kl 20.00 på kvällen på hämtningsdagen felanmäler du detta på Mina sidor. Försäkra dig först om att du verkligen har rullat ut kärlet till platsen där sopbilen hämtar.
Reklamationer ska ske inom sex dagar. Vår avfallsentreprenör åtgärdar utebliven tömning inom ett dygn (gäller vardagar).

Om du har glömt att rulla ut dina kärl kan du beställa en extrahämtning mot en kostnad på Mina sidor.

Önskar du göra uppehåll i avfallshämtningen ansöker du om det i en e-tjänst på Mina sidor.

Mina abonnemang - vellinge.se (e-tjänst)

Läs mer här om olika abonnemangsformer för avfall

Hämtning av trädgårdsavfall

Ditt trädgårdskärl ska vid tömningstillfället stå ute vid farbar väg, det vill säga där avfallsbilen stannar för att tömma.

Entreprenörer tömmer trädgårdskärl med två olika bilar:
Lastbil med sidolastare. Sidlastaren manövreras av en förare som under arbetsprocessen inte behöver lämna hytten. Sopkärlen greppas av en kärllyft som har räckvidden på cirka 1,5 meter, det innebär max avstånd för att placera sitt kärl ifrån farbara vägen.
Trädgårdskärlet ska placeras med draghandtag och hjul inåt mot tomten.

Lastbil med baklastare. Här går chauffören av bilen och kopplar på kärlet manuellt vid tömning.
Trädgårdskärlet ska placeras med draghandtag och hjul utåt från tomten

För att veta vad som gäller för din adress, ska där finnas ett klistermärke på locket på kärlet som talar om vilken sida du ska ha utåt gatan.
Om klistermärke saknas kan du kontakta Vellinge direkt för beställning.

Mina abonnemang - vellinge.se (e-tjänst)

Läs mer här om olika abonnemangsformer för avfall

Helgdagar

Alla helgdagar förutom juldagen och nyårsdagen töms din tunna enligt ordinarie schema.

Avfallshämtning under jul och nyår

SMS-tjänst - Avisering för avfallshämtning

För att lättare komma ihåg att ställa ut avfallskärlen finns det möjlighet att få en påminnelse via SMS kvällen innan kärlen ska tömmas. Du behöver ändå själv hålla koll på vilka dagar du har hämtning då du alltid ansvarar för att ställa ut dina kärl, även om du inte skulle få något SMS. Anmälan gör du på Mina sidor.

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är ett system för insamling av kommunalt avfall (hushållsavfall). Det innebär att Vellinges villa- och fritidshusägare ska källsortera sitt avfall hemma i soptunnan. Du kan tänka på fyrfackskärlen som en egen återvinningsstation i lagom storlek precis utanför din dörr. I de totalt åtta facken sorterar du matavfall, restavfall, tidningar, färgat och ofärgat glas, papper, metall och plast. När det är dags för tömning behöver du bara placera dina kärl med handtagen utåt vid tomtgränsen.

Kärl 1 töms 35 gånger per år och rymmer: matavfall 120 liter, restavfall 160 liter, färgat glas 30 liter, tidningar 60 liter.

Kärl 2 töms 13 gånger per år och rymmer: plastförpackningar 140 liter, pappersförpackningar 140 liter, metallförpackningar 45 liter, ofärgat glas 45 liter.

Nedan hittar du mer information om fyrfackskärl

Frågor och svar om fyrfackskärl - Vellinge.se

Inspirationsbroschyr för fyrfackskärl (PDF-dokument, 1 MB)

Sorteringsguide.pdf (PDF-dokument, 365 kB)

fyrfack webb.jpg

Box för farligt avfall

I boxen med rött lock lägger du småbatterier i ett fack och ljuskällor (till exempel glödlampor, halogenlampor, lågenergilampor) i det andra facket.

I den här boxen har vi ingen möjlighet att ta emot småel, till exempel uttjänta mobiltelefoner eller solcellsarmaturer. Lämna istället ditt elavfall till en Samlare eller en Returpunkt.

När boxen behöver tömmas, häng ut den på tunna 2 inför tömningsdagen. Förvara boxen inomhus eller på annat lämpligt ställe mellan tömningarna, annars finns det risk att den blåser bort eller försvinner.

Det tillkommer en kostnad per år för box enligt avfallstaxan för farligt avfall till fyrfackskärlen. För att beställa en box för farligt avfall kan man kontakta Vellinge Direkt, 040-42 50 00.

Nyinflyttad i kommunen

Nyinflyttad i kommunen

Välkommen till Vellinge kommun!

Vid avflyttning från en bostad är det den förre ägarens ansvar att anmäla ägarbyte och du rekommenderas att kontakta denne för korrekt hantering av ärendet. Ägarbytet görs på Mina Sidor.

Om detta inte är möjligt, vänligen kontakta Vellinge Direkt.

Senast uppdaterad:
7 november 2024 11:32