Hoppa till innehåll

Musikklassen

Från årskurs fyra upp till nio har elever i Vellinge kommun möjlighet att på Södervångskolan utveckla sitt musikintresse genom utökad musikundervisning. För att bli antagen ska eleven först ansöka sedan gå vidare från den audition som hålls.

Bild på noter och gitarrer

Extra mycket musikundervisning

Tycker eleven om musik, att sjunga och spela har man på Södervångskolan möjlighet att få gå i musikklass från fjärde året och upp till nian.

De som går i musikklassen läser alla ämnen utom musik tillsammans med sina ordinarie klasskamrater. När den ordinarie klassen har musik är musikklasseleverna inte med. Istället har de musik fyra gånger i veckan, totalt 210 minuter per vecka.

De musikelever som går i fyran, femman och sexan har oftast musik tillsammans. De som går i sjuan, åttan och nian har en musiklektion tillsammans, och en musiklektion med sina jämnåriga musikklasskompisar.

Musikteori finns som enskilt ämne där eleverna får utveckla sina teoretiska kunskaper i musik. Slutligen har hela musikklassen en lektion i veckan då de sjunger i kör.

Ansök till Södervångskolans musikklass

Ansökan skickas till musikklassen@vellinge.se med nedan innehåll:

Alla som ansöker till musikklassen kallas till audition. Eleven ska där sjunga en valfri sång och göra enklare gehörsövningar. Spelar eleven ett instrument får även detta visas upp. För att ansöka krävs det inte att eleven spelar ett instrument sedan tidigare.

Intresseanmälan och antagning sker på våren. Antagningsbeskedet skickas ut med post.

Lektionsplanering

Ensemblespel 60 min Kör 60 min Teori 30 min Musik i samhället 60 min
Årskurs 4-5 Årskurs 4-9 Årskurs 4-9 Årskurs 4-6
Årskurs 6 Årskurs 7-9
Årskurs 7
Årskurs 8
Årskurs 9

Viktigast är glädjen

På musikklasslektionerna spelar eleverna instrument, dansar, sjunger i flerstämmig kör och har enklare musikteori. Musikklassen har ett samarbete med Vellinge Kulturskola vilket innebär att de elever som kommer från musikklassen har förtur till kulturskolans utbud.

Att gå i musikklass har många positiva effekter för eleverna. Att eleverna får stimulera sin kreativa förmåga ger för många mer fokus i teoretiska ämnen. Förutom att lära sig att spela instrument på en högre nivå och att sjunga stämsång utvecklas också en stor gemenskap bland eleverna, då mycket av undervisningen bedrivs över årskurserna. De yngre eleverna ser upp till de äldre som i sin tur växer in i rollen som förebilder. I samband med våra framträdanden vid bland annat Lucia och vår årliga föreställning lär sig eleverna att ta stort ansvar. Viktigast för oss är glädjen i att jobba med musik.

De elever som går i musikklass missar en del ordinarie undervisningstid som de får ta igen vid andra tillfällen. Eleven ansvarar för att den missade undervisningstiden tas igen. I första hand utnyttjar musikeleven den tid då övriga klassen har musik. Det finns också möjlighet att gå på bonusskola.

Vellinge kulturskola Artisten

Vellinge kulturskola Artisten erbjuder även en mängd spännande musikkurser för barn och ungdomar. Läs mer på deras sida.

Vellinge kulturskola Artisten

Publicerad:
11 oktober, 2018