För dig som är förmyndare/förälder till underårig
Förmyndare och särskilt förordnad förmyndare
Den som är underårig företräds i sina ekonomiska angelägenheter av en eller två förmyndare, vanligtvis föräldrarna. Den som är vårdnadshavare är också förmyndare om inte något annat har bestämts.
En underårig kan få en särskilt förordnad vårdnadshavare utsedd av tingsrätten om förmyndarna är avlidna eller av annan anledning inte kan fullgöra vårdnaden. I vissa situationer kan en underårig behöva en tillfällig god man, till exempel om förmyndaren och den underåriga båda är delägare i samma dödsbo eller i en annan situation har motstridiga intressen. Överförmyndarens samtycke behövs om föräldrar vill låta en omyndig driva visst slag av rörelse.
Information om tillsynen av förmynderskap
I varje kommun måste det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Vellinge kommun har vi en överförmyndare som sammanträder en gång i veckan. En stor del av den löpande verksamheten har delegerats till handläggare. Överförmyndaren utövar enligt 13 kap. föräldrabalken tillsyn över alla förmynderskap, det vill säga över alla barn som är folkbokförda i kommunen.
Har du frågor är du välkommen att ta kontakt med oss på överförmyndaren.
Kontaktuppgifter till överförmyndaren
Vanligt förekommande frågor
- Utbetalning till överförmyndarspärrat konto
-
När ett barn får en utbetalning till exempel försäkringsersättning, arv, gåva eller finns med i testamente som är större än ett prisbasbelopp (47 300 kronor för 2020) så ska den som betalar ut ersättningen, till exempel ett försäkringsbolag, se till att pengarna sätts in på ett bankkonto i barnets namn som är försett med överförmyndarspärr. Detta enligt föräldrabalkens 16 kapitel § 11.
Det är banken som på begäran av er förmyndare öppnar ett nytt bankkonto och förser detta med överförmyndarspärr.
- Uttag från överförmyndarspärrat konto
-
Om ni som förmyndare vill ta ut pengar från ett konto som har överförmyndarspärr så behöver ni ansöka om samtycke till uttag hos överförmyndarnämnden. I ansökan ska ni ange vad ni vill göra med pengarna och hur stor del av barnets tillgångar som ska användas för inköpet eller placeringen. Om barnet är över 16 år ska förutom förmyndarens/förmyndarnas underskrift även barnets underskrift finnas på ansökan.
Enligt föräldrabalken 12 kapitlet § 4 ska barnets tillgångar i skälig omfattning användas till uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. Barnets ålder, föräldrarnas villkor och andra individuella förhållanden ska beaktas både av sökande och av nämnden vid prövningen om samtycke kan ges till uttaget. Individuella förhållanden är exempelvis vad utbetalningen har avsett. Om det är försäkringsersättning för ett livslångt handikapp är vi mer restriktiva till att bevilja uttag för annat än sådant som underlättar eller behövs på grund av handikappet och inte kan ersättas med andra medel.
- Omplacering av tillgångar
-
Pengar som inte tas i anspråk ska placeras tryggt och ge en skälig avkastning. Överförmyndarens rekommendation är att ni förmyndare regelbundet kontaktar banken för rådgivning. Vid omplaceringar ska placeringsförslaget tillsammans med blanketten Ansökan om placeringsblankett lämnas hos överförmyndare för samtycke.
När överförmyndare fattat beslut om att lämna samtycke till uttag skickas ett uttagstillstånd till er. Detta tillstånd gäller i en månad och ni ska inom den tiden besöka ert bankkontor för att göra uttaget eller omplaceringen. Underlag på att inköpet eller omplaceringen är gjord ska lämnas in till överförmyndaren så snart som möjligt eller senast det datum som står i beslutet.
- Kontrollerad förvaltning – skyldighet att redovisa
-
När ett barns tillgångar överstiger åtta gånger prisbasbeloppet (beloppet för år 2020 är 378 400 kronor) är förmyndarna skyldiga att snarast meddela överförmyndaren om detta och lämna in en förteckning. Ni ska därefter årligen redovisa hur barnets tillgångar förvaltats. Redovisningen görs på nämndens blankett "Årsräkning/sluträkning" och avser kalenderår. Årsräkningen ska vara inlämnad före 1 mars efterföljande år.
Redovisningen ska omfatta barnets alla tillgångar och eventuella inkomster, det vill säga även det som inte finns på ett överförmyndarspärrade konton.
Utbetalas barnpension till efterlevande förälder ska denna tas upp som en inkomst i årsräkningen även om den utbetalas till förälder. Eftersom barnpensionen är avsedd att ersätta en del av den försörjning som den nu avlidna föräldern tidigare bidrog med redovisas användningen av barnpensionen genom en motsvarande post på utgiftssidan, som levnadsomkostnader för barnet.
Du behöver alltså inte verifikat i form av kvitton, fakturor för denna del av utgifter. - När barn ska driva rörelse
-
Föräldrar får inte låta barn under 16 år driva rörelse. Om föräldrar vill låta en omyndig, som har fyllt 16 år, driva visst slag av rörelse som medför bokföringsskyldighet eller själva vill driva rörelsen för barnets räkning behövs samtycke från överförmyndaren.
Bestämmelser om detta finns i föräldrabalkens 13 kapitel 13 paragrafen.Kravet på överförmyndarens samtycke för att underårig ska få bedriva rörelse finns för att säkerställa att barn inte riskerar att bli skuldsatta eller gå i personlig konkurs.
- När den underåriga blir myndig
-
När barnet blir myndig upphör förmynderskapet och därmed också överförmyndarens tillsyn. Den myndige företräder då sig själv i alla avseenden.
Om du som förälder har lämnat in årsräkningar kommer barnet efter sin 18 års dag att få ta del av alla årsräkningar som lämnat in till överförmyndaren. Barnet kan då se vilka pengar som funnits och hur de har använts.
- Mer information för dig som är förmyndare eller förälder till underårig
- Senast uppdaterad:
- 31 januari 2024 10:48