Hoppa till innehåll

Nya datum för föräldrautbildningar i höst

I genomsnitt föds det ett barn per dag i Vellinge kommun. Det innebär att några blir förälder igen medan andra blir det för första gången. Gemensamt för alla är att det finns perioder där vi alla kämpar med vårt föräldraskap ibland. Då kan det kännas skönt att träffa andra föräldrar för att dela erfarenhet och få tips och råd av erfarna gruppledare. Trygghetscirkeln, även kallad Circle of security, COS, och ABC är två föräldrautbildningar som drar i gång till höst.

Trygghetscirkeln, COS, handlar om anknytningsteori och har utvecklats ur flera års forskning om vad som gör barn trygga. Den riktar sig till dig som är förälder till ett barn upp till sex år. Det primära syftet med kursen är att stärka föräldrars förmåga att läsa av, tolka och möta sina barns grundläggande behov och på så sätt skapa trygghet hos barnet.

Under kursens gång tittar vi på filmklipp som visar barn och föräldrar i olika situationer och pratar tillsammans utifrån dem. Du som förälder väljer sedan själv hur mycket du vill dela med dig av till gruppen, säger Karin Eriksson, gruppledare.

För dig som är förälder till lite äldre barn, mellan tre år och 12 år finns föräldrautbildningen ABC. Kursen finns till för att stärka relationen mellan barn och föräldrar och utgår från forskning kring föräldraskap, barns utveckling och FN:s barnkonvention. Varje träff har ett tema som visa kärlek, vara med, visa vägen och välja strider.

Vi som gruppledare tyckte det var väldigt roligt att utvärderingen visade på att relationen mellan föräldrar och barn hade förbättrats och att de hade fått bättre självförtroende som föräldrar, säger Maria Sundberg, gruppledare.

Nu till hösten börjar föräldrautbildningarna igen. COS har startdatum i november på Familjernas hus i Vellinge. ABC drar igång i både Vellinge och Höllviken med start i september respektive oktober.

Vi är otroligt glada över att få köra igång flera av våra föräldrautbildningar till hösten. Det är roligt att se att föräldrarna på så kort tid vågar öppna upp och bjuda på sig själva. Det skapas snabbt trygga grupper där man vågar vara sårbar och släppa lite på fasaden, säger Maria Sundberg, gruppledare.

Maria och Karin berättar att föräldrautbildningen är uppskattade och väldigt viktiga i dagens samhälle där det kan hagla in tips och råd på sociala medier och att man enkelt kan tänka att alla andra hanterar föräldraskapet bättre än en själv.

Så är det naturligtvis inte, det blir man snabbt varse om vid våra utbildningar, säger Karin Eriksson, gruppledare.

För mer information om respektive utbildning samt anmälan hittar du här:

Föräldrautbildningar — Vellinge kommun

Publicerad:
12 juni, 2024