Hoppa till innehåll

Vellinges hemsida i topp vad gäller inkludering

Vellinge i topp på Funkas Inkluderingsbarometer. Funka har för andra året i rad testat tillgängligheten på offentliga aktörers webbplatser. Inkluderingsbarometern visar att inte ens en av tio klarade testet. Vellinge kommun tillhör de sju procenten som fått grönt ljus på samtliga punkter.

Vellinge.se fick en ny form i november 2018. När arbetet med den nya hemsidan togs fram var tillgänglighet en viktig aspekt. För att möta den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen, skulle hemsidan bland annat kunna översättas till alla språk, ha en flik med lättläst information och en text-till-tal-funktion.

Vi vet att omkring 20 procent av befolkningen är i behov av någon form av digital tillgänglighetsanpassning. Samtidigt vet vi att nästan alla någon gång kan uppskatta att få en text uppläst istället för att själv behöva scrolla, så en ökad tillgänglighet är egentligen bra för alla våra invånare, säger Maurits Larenas, kommunikatör med fokus på tillgänglighet.

Funkas Inkluderingsbarometer 2022 har testat 1785 webbplatser från offentliga aktörer. De har testat webbplatserna utifrån 10 lagkrav som visar på hur bra gränssnittet är för personer med bland annat motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter och synnedsättning. Deras barometer visar att nästan 93 procent har tillgänglighetsfel. Vellinge kommun hade dock noll underkända tester och klättrade upp 17 platser sedan förra årets mätning.

Det är glädjande besked att vi får godkänt på en så här viktig mätning. I många fall är det enbart oss en invånare kan vända sig till för att få svar och då behöver vi kunna möta det behovet. Men arbetet med att tillgängliggöra vellinge.se tar aldrig slut utan vi kommer fortsätta anpassa webbplatsen så att fler kan ta del av informationen som finns där, säger Maurits Larenas, kommunikatör.

På vellinge.se finns det i dag en flik som heter tillgänglighetsredogörelse. Där kan du läsa om vilka kända problem som finns och hur du gör för att rapportera brister. Klicka på knappen för att komma till Tillgänglighetsredogörelse

Publicerad:
28 september, 2022