Hoppa till innehåll

Lösenordshantering för dig med Vellingekonto

Tjänsten lösenordshanteraren gör det möjligt för dig att själv hantera lösenordet för ditt Vellinge-konto, när som helst på dygnet, om det skulle gått ut eller du glömt lösenordet.

Lösenordshanteraren kan användas av alla som har en personlig inloggning till datorer inom Vellinge kommun. Du måste först registrera dig hos Specopssoft innan du kan använda funktionen.

Här registrerar du dig.

Här är en beskrivning över hur registreringen går till:

Om du inte registrerad sedan tidigare så kommer denna sida (bilden här nedanför) att visas vid inloggning på din PC/MAC/iPad.

Inloggsruta.jpg

Observera att om du loggar in via något annat nätverk än Vellinge kommuns så behöver du skriva "vellinge\" framför ditt användarnamn: vellinge\dittanvändarnamn.

Nu är det dags att välja en identitetsmetod. Du behöver samla minst 2 stjärnor (stjarna.jpgstjarna.jpg) för att uppnå säkerhetskraven. Vi rekomendarar i första hand mobilkod, det är den säkraste varianten. Följande val finns tillgängliga:

Facebook stjarna.jpg
Google stjarna.jpg
Linkedin stjarna.jpg
Frågor stjarna.jpg
Mobilkod (SMS) stjarna.jpgstjarna.jpg

Klicka på på önskad metod för att kunna återställa ditt lösenord och följ instruktionerna. Ett tips är också att när ni använder Facebook, Google eller LinkedIn att ni har två faktorsautensiering aktiverad för högre säkerhet på era konton.

Observera att vi inte på något sätt kan ditt lösenord eller få tillgång till din privata information oavsett vad som anges vid registrering.

De identifieringsmetoder som du aktiverat visas längst ner under "Färdiga identitetstjänster". För att ändra eller ta bort en metod så klickar du helt enkelt på den och det val du önskar.

Återställ lösenord alternativt skapa ett nytt lösenord

När du har registrerat dig kan du återställa ditt lösenord alternativt skapa ett nytt lösenord från något av följande alternativ:

Via inloggningssidan i Windows10, tryck på "Återställ lösenord" (Endast PC)
Surfa till http://password.vellinge.se och logga in med vellinge\dittanvändarnamn eller din vellinge.se e-mailadress. (PC, Mac, Ipad)
Genom att ladda ner appen Specops password reset till din mobil/platta och logga in med vellinge\dittanvändarnamn eller din vellinge.se e-mailadress. (Windows Phone app, Google Play, App Store)

Frågor och svar gällande lösenordhanteringen

Fråga: Vad innebär denna funktion?
Svar: Tjänsten möjliggör för alla som har ett användarkonto i Vellinge (anställda, elever, politiker, entreprenörer) att återställa sitt eget domänlösenord utan hjälp från supporten.

Fråga: Varför behöver vi denna funktion?
Svar: Användaren kan ändra/återställa sitt lösenord. Detta frigör tid för alla och säkerställer användarnas tillgång till sin arbetsmiljö oavsett tid på dagen, plats eller enhet.

Fråga: När kan jag börja använda den?
Svar: Efter att du registrerat dig här

Fråga: Varför ska jag registrera mig?
Svar: Du behöver registrera dig för att kunna använda funktionen.

Fråga: Hur återställer jag mitt lösenord efter att jag registrerat mig?
Alternativ 1
: Du kan återställa ditt lösenord genom inloggningssidan på datorn, "Återställning av lösenord" (endast PC)
Alternativ 2: Surfa till http://password.vellinge.se/ och logga in med "vellinge\dittanvändarnamn" eller din vellinge.se ess. (PC, Mac, Ipad)
Alternativ 3: Genom att ladda ner appen " Specops password reset" till din mobil/platta och logga in med vellinge\dittanvändarnamn eller din vellinge.se e-mailadress.

Fråga: Varför måste jag använda mer än ett sätt att identifiera mig?
Det är för att öka säkerheten. Ju fler sätt du identifierar dig på, desto säkrare blir systemet på att du är du.

Fråga: Vad händer om jag glömmer inloggningen för att identifiera mig?
Kontakta Servicedesk, tfn 040-42 53 33.

Fråga: Jag har glömt mitt lösenord och har inte registrerat mig än. Hur återställer jag mitt lösenord?
Kontakta Servicedesk, tfn 040-42 53 33.

Fråga: Vad är en identifieringsmetod och vad innebär det?
En identifieringsmetod är ett sätt att säkerställa att du är du. För att öka säkerheten kommer vi att kräva att du använder mer än en metod. Du kommer att kunna välja mellan följande identifieringsalternativ:

Publicerad:
9 januari, 2019
Senast uppdaterad:
22 oktober, 2020