Hoppa till innehåll

Översvämning och skyfall

De senaste åren har det blivit allt vanligare med kraftig nederbörd följt av översvämning. För de som bor nära kusten kan översvämningar även ske efter stormar med höjda havsnivåer. Stora mängder vatten under kort tid kan bli för mycket för både mark och vattenledningsnät.

Om du vet med dig att området du bor i tidigare har drabbats av översvämningar, kan det vara bra att ha beredskap för att lindra konsekvenserna om det skulle ske igen. Är du fastighetsägare är det ditt eget ansvar att skydda dig själv och din egendom.

Vi ger dig tips på vad du kan göra för att förebygga översvämning men också vad du gör om du drabbats av översvämning och vilket ansvar du som fastighetsägare har.

Hur kan du förebygga en översvämning?

Vad gör du om du drabbats av översvämning?

Skadeanspråk mot kommunen - anmälan

Vilket ansvar har du som fastighetsägare vid en översvämning?

Som fastighetsägare har du ansvar för ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer inom fastigheten. Med fastighet menas hela tomten, inte bara byggnader. Detta gäller också anordningar för skydd mot inträngande avloppsvatten, till exempel bakvattenstopp av olika slag.

Ansvaret gäller från anslutningspunkten i gatan som brukar ligga ungefär en halv meter utanför tomtgränsen. Du behöver även vidta förebyggande åtgärder och skydda din fastighet.

Du har även ansvar för att avvattna din tomt, vilket innebär att ta hand om vattnet som faller på den egna fastigheten och leda det till anslutningspunkten, separera avloppssystem samt inom fastigheten om kommunen anlagt separerat system i gatan. Detta innebär att dagvatten inte längre får belasta spillvattenledningsnätet.

Källa: vasyd.se

Vellinge kommun har tagit fram en plan för hur vi från kommunens sida ska hantera kraftiga skyfall: Skyfallsplan för Vellinge kommun 2022  (PDF-dokument, 411 kB)

Senast uppdaterad:
16 september 2024 21:03