Hoppa till innehåll

Enskilt avlopp

Information för dig som har enskild avloppsanläggning.

Självservice

Enskilt avlopp

Är ditt avlopp godkänt?

Utanför kommunens verksamhetsområde för avlopp ska avloppsvatten renas i enskilda avloppsanläggningar. Förutom slamavskiljning behövs även en längre gående rening, till exempel infiltrationsanläggning eller minireningsverk.

Att släppa ut endast slamavskilt avloppsvatten i ett vattendrag eller i en markledning är förbjudet enligt miljöbalken, och sandfilterbrunnar, stenkistor och liknande har otillräcklig reningskapacitet som inte klarar dagens krav på rening.

Om avloppet inte är godkänt

Vid brister i avloppsanläggningarna får fastighetsägaren eller nyttjanderättsinnehavaren till berörd fastighet anvisningar. En tidsplan ges också för att vidta de åtgärder som krävs för att avloppsanläggningen ska nå en ur miljösynpunkt acceptabel nivå.

Reningsmetoder

Det finns idag en rad olika metoder att rena det slamavskilda vattnet och det är alltid den sökande som föreslår en lösning som sedan prövas.

Naturvårdsverket har gett ut ett allmänt råd där man anger att det är avloppets reningsförmåga och inte reningstekniken som avgör om en reningsmetod kan godkännas.

Tillstånd/anmälan

Nyinrättade avlopp med eller utan toalett/WC kräver normalt tillstånd, men även anslutning av toalett/WC till befintligt avlopp ska tillståndsprövas.

När det gäller ombyggnad av avlopp och om åtgärderna är mer omfattande, till exempel vid utbyte av sandfilterbrunn till minireningsverk eller markbädd, krävs tillstånd.

Om inte ändringen leder till att avloppsvattnets mängd eller sammansättning väsentligt förändras krävs endast en anmälan.

Det här behöver du i din ansökan/anmälan:

1. Administrativa uppgifter

2. Situationsplan med måttangivelser i skala 1:500 som visar:

Om en infiltration ska utföras krävs att ett protokoll över jordartsbestämning eller perkolationstestprotokoll bifogas.

Avgift för enskild avloppsanläggning

Vid ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning tas en avgift ut för handläggning och administration enligt taxa beslutad av kommunfullmäktige. För närvarande är taxan 6 900 kr för ett enskilt avlopp och för en gemensam anläggning 9 200 kr.

Slamtömning av enskild avloppsanläggning

Du som har en enskild avloppsanläggning ska tömma din slambrunn årligen för att upprätthålla en god funktion. Tömningen är obligatorisk. Ta reda på allt om slamtömning:

Slamtömning - vellinge.se

Annan typ av toalett

Om du vill installera en toalett som inte är en vattentoalett utan en förbränningstoalett, mulltoa/multrum, vakuumtoalett eller liknande krävs tillstånd. Tillstånd ges endast i undantagsfall. Använd e-tjänsten som finns längst upp på denna sida.

Tänk på att om du anmäler en annan typ av toalett ska du även redovisa hur resterande avloppsvatten, det vill säga BDT-vatten (bad, disk och tvättvatten), tas om hand. Använd e-tjänsten överst kallad ”Enskild avloppsanläggning - ansökan” för ditt BDT-vatten.

Vid ansökan om annat slag av toalett tas en avgift ut för handläggning och administration enligt taxa beslutad av kommunfullmäktige. För närvarande är den 2 300 kr.

Relaterat innehåll

Ditt vatten

Allt om kommunalt vatten, kvalitet på dricksvatten, vattenmätare, grundvatten, med mera.

Råttor i avloppet

Vad du ska göra om du upptäcker råttor i avloppet och hur du förebygger.

Publicerad:
22 februari, 2024