Hoppa till innehåll

Gode mannens/förvaltarens uppdrag

En god man eller förvaltare kan ge huvudmannen hjälp inom tre olika huvudområden: att bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.

Självservice

Enligt bestämmelser i föräldrabalken, för att kunna bli god man eller förvaltare, står det bland annat att personen som vill bli god man eller förvaltare ska vara: rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Det innebär:

Godmanskap/förvaltarskap delas upp i tre områden

Bevaka rätt

Den gode mannen eller förvaltaren ska se till att huvudmannens allmänna rättigheter i samhället tillgodoses och till exempel:

Förvalta egendom

Detta avser huvudmannens ekonomi i sin helhet, det vill säga inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Uppdraget kan också begränsas till att avse en viss del av huvudmannens egendom som exempelvis en fastighet eller ett arv.

Sörja för person

Det här handlar om att se så att den sociala situationen fungerar på ett tillfredsställande sätt, exempelvis genom personlig kontakt med huvudmannen, dennes anhöriga och eventuell vårdpersonal.

Det är alltid huvudmannens bästa som ska stå i fokus för de åtgärder som gode mannen eller förvaltaren gör i sitt uppdrag.

Vem beslutar om godmanskap eller förvaltarskap?

Det är tingsrätten som beslutar om godmanskap eller förvaltarskap ska anordnas för en enskild person. Det är också tingsrätten som beslutar om det ska omfatta alla av de tre områdena bevaka rätt, förvalta egendom eller sörja för person, eller endast ett eller två områden. Omfattningen av uppdraget framgår också av det registerutdrag som överförmyndarnämnden skickar ut till gode mannen eller förvaltaren efter att tingsrätten fattat beslutet.

Senast uppdaterad:
31 januari 2024 10:47