Hoppa till innehåll

Ansökan, handläggning och beslut kring boende och hemtjänst

All hjälp i hemmet är behovsprövad enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen. Det betyder att du måste ansöka om att få hjälp. Du ansöker hos kommunens biståndshandläggare. Ditt hjälpbehov avgör om du blir beviljad hemtjänst, korttidsboende eller vård- och omsorgsboende.

Självservice

Man i ljusblå skjorta sitter med laptop och skrivblock framför sig.

Ansökan

Du som redan har biståndsbeslut från kommunen och är i behov av att förändra ditt befintliga biståndsbeslut kan ansöka om detta muntligt, skriftligt eller via vår e-tjänst.

Biståndshandläggning och beslut

Enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt, rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt.

Utifrån de bedömda insatserna arbetar biståndshandläggare med övergripande mål, som bland annat innefattar att du ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande med möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden.

Detta är utgångspunkten även i de fall den enskilde har omfattande behov av tillsyn, omsorg och vård. Först när behovet av tillsyn eller kraven på trygghet och säkerhet inte längre kan tillgodoses i det egna hemmet bör det finnas möjlighet att flytta till en särskild boendeform.

Flexibelt biståndsbeslut

I samråd med biståndshandläggare och gruppledare i hemtjänsten kan du utöka dina insatser och besök inom ramen av ditt befintliga biståndsbeslut. Till exempel om du har beviljad hjälp med att bereda lunchmåltid kan du utöka inom befintligt bistånd om du har behov av motsvarande hjälp med frukost och kvällsmat.

Relaterat innehåll

En kvinna i brunt hår ler medan hon sträcker över en matkasse till en  senior man.

Serviceinsatser för dig över 80

Serviceinsatser som städ, tvätt och inköp kan beslutas av biståndshandläggare via förenklad handläggning. Ta reda på mer!

Läkarhand håller en seniorhand.

Från sjukhuset och hem - biståndshandläggning

När du skrivs ut från ett sjukhus med fortsatt vård- eller stödbehov, har kommunen redan gjort en plan för att ta emot dig, via en biståndshandläggning.

Senast uppdaterad:
30 januari 2024 12:58