Hoppa till innehåll

Vägen tillbaka från utmattning till framtidstro

I samverkan med bland annat Arbetsförmedlingen erbjuder kommunens verksamhet Arbete och etablering utförare, insatser som arbetsträning, praktik och arbetsmarknadsanställningar. Det gör att möjligheterna ökar för att ta sig ut på arbetsmarknaden, vilket många har fått uppleva. En av dessa är Olof som gått från utmattningssyndrom till en början på vägen framåt.

En äldre man, medelålders kvinna och äldre man står vid en rabatt med sten runtom.

Det var efter att Olof hade drabbats av utmattningssyndrom och inte kunde återgå till ett arbete som systemutvecklare, som han istället fick möjligheten att via Arbete och etablering arbetsträna i lokalerna på Hammargatan 3 i Vellinge.

Beroende på vad det finns för projekt för tillfället kan den som kommer hit jobba i exempelvis snickeriet, måleriet, cykelverkstaden eller syateljén. Det finns också möjligheter till trädgårdsarbete och odlingar.

Här har Olof kunnat landa i tillvaron och träna på att få tillbaka energin tack vare bland annat rutiner och gemenskap med andra i liknande sits. I början var han här en timme i veckan, men ganska snart kände han att det gick bra att trappa upp antalet timmar i veckan till en full arbetsvecka. Bland de arbetsuppgifter han har sysslat med är att slipa brädor och måla, men han har också på eget initiativ tagit sig an att plantera i pallkragar och bygga skydd till dem samt att rensa upp bland växter alldeles utanför lokalerna.

En hand rör vid växter i en grön odlingslåda.

Tiden på Arbete och etablering har gjort att han nu lite mer än ett år senare, börjat orientera sig i tankarna om att ta sig tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden.

Att få vara här och göra varierande arbetsuppgifter har skapat stor meningsfullhet för mig. Jag har fått möjligheten att läka i min egen takt och att bygga upp en ny energi. Efterhand har jag sett att jag klarar av fler och fler saker, från att inte ha kunnat läsa en bok till att nu kunna sitta vid en dator igen till exempel. Den sociala delen har också varit väldigt viktig. Vi har alla vår individuella resa som vi är öppna med och vi respekterar varandras behov, och personalen som arbetar här stöttar oss i många olika saker. Allt detta har betytt mycket för mig för att kunna blicka framåt, säger Olof.

Två av de som arbetar med att ge stöd på Arbete och etablering är Emma Lundh och Mik Holmö Stecher, arbete- och etableringscoacher. Båda är överens om att Olof har kommit väldigt långt från det att han började till idag.

I vårt arbete får vi se många olika personliga resor och hur var och en kan vidareutvecklas. I början kan det kännas som ett stort steg att ta sig vidare, men vi lyssnar mycket på vad personen har för behov och vi arbetar också mycket med att man ska känna sig trygg med att vara här. Acceptans för hur personen mår och var den befinner sig i resan mot att hitta ett nytt arbete är en betydande del som vi tar mycket hänsyn till. Vi jobbar också mycket med att erbjuda meningsfulla arbetsuppgifter som stimulerar individer i en utsatt livssituation, berättar Emma Lundh.

Alla som kommer till oss har en individuell handlingsplan som vi arbetar utifrån och Emma och jag motiverar var och en individ att utveckla sin egen potential – befintlig eller till och med ny, tidigare oupptäckt. Ibland kan vi behöva ta ett steg tillbaka för att sedan motivera framåt igen och vi stöttar upp med att vara de där drivande och stödjande krafterna som behövs, med målet att personen ska känna att den kan ta sig vidare, berättar Mik Holmö Stecher.

Emma och Mik avslutar med att gemensamt säga att värdegrunden i deras arbete är att alltid ha tilltro, medkänsla och empati för de individer de dagligen möter.

Publicerad:
22 april, 2025