Hoppa till innehåll

Samtals- och informationsgrupp berikande för personer som nyligen fått demensdiagnos

För den som nyss har fått besked om en demensdiagnos, finns det möjlighet att delta i en samtalsgrupp i Vellinge kommun. Gruppen ger utrymme för allt från öppenhjärtiga samtal till praktiska råd, och är mycket uppskattad.

En kvinna i kort blont hår och grön tröja och en kvinna med långt blont hår i hästsvans och svart fleecejacka står bredvid varandra framför en röd tegelvägg.

Samtalsgruppen erbjuds i ett tidigt skede, helst i så nära anslutning till diagnos som möjligt. Tiden efter diagnos kan väcka mycket tankar och funderingar som inte alltid är så lätta att prata om, inte ens med dem som står dig närmast. Då är samtalsgruppen ovärderlig. Syftet med gruppen är att skapa ett forum för att träffa andra i liknande situation, utbyta tankar och erfarenheter samt få information och tips för att möjliggöra ett bra liv under givna förutsättningar.

Ansvariga för träffarna i gruppen är Marie-Louise Hedlund och Anna Hadelöv. Marie-Louise är arbetsterapeut i ett multiprofessionellt kognitivt team i Forenede Care och involverad i dessa personers vardag. Anna Hadelöv är aktivitetsansvarig och anhörigstödjare i Forenede Care med mångårig erfarenhet av gruppledning bland annat med anhörigstödsgrupper. Båda berättar med engagemang om hur samtalsgruppen fungerar:

Vi utgår mycket från varje individ i gruppen, förväntningar och önskemål kring våra träffar och vi uppmuntrar till att prata om tankar och funderingar kring sjukdomen och vad man har för erfarenheter. Tanken är att lyfta var och en och skapa en gemenskap där man efter varje träff ska känna en god känsla. För man är ju inte sin sjukdom och är heller inte ensam med diagnosen, säger Marie-Louise Hedlund.

Innehållsrika träffar

Deltagarna i gruppen träffas vid fem tillfällen som utgår från teman, önskemål och behov. Ibland kommer även inbjudna gäster. Exempel på det är biståndshandläggare från kommunen som berättat om vilken hjälp och stöd som finns att få.

Det har även pratats om fingermodellen – hur vi med vår livsstil kan påverka vår hjärnhälsa i positiv riktning, vikten av fysisk aktivitet, hjärngympa, god kosthållning, att ha koll på hjärt- och kärlrelaterade värden och inte minst vad sociala aktiviteter spelar för roll.

Lisa Kaptein Kvist, personlig och mental tränare, har också kommit och inspirerat med smakprov på gympapass och tips på återhämtning efter aktivitet. Lisa håller regelbundet i denna aktivitet på aktivitetshusen i kommunen.

Nära relationer och sociala aktiviteter är mycket betydelsefulla för välmående och hjärnhälsa. Vi vill uppmuntra till att träffa andra, ägna sig åt en hobby eller ett intresse och med inbjudna gäster som exempelvis Lisa, kan vi visa på det stora utbudet av aktiviteter som finns på aktivitetshusen. Dit är alla välkomna och oftast krävs ingen föranmälan och det finns alltid något för alla, säger Anna Hadelöv.

Utvecklande arbete

För Anna och Marie-Louise själva betyder arbetet med samtalsgruppen mycket:

För vår egen del gör träffarna att vi vidareutvecklas i våra respektive roller. Vi har också fått många fina stunder och många goda skratt, trots att det är en del svåra samtalsämnen som hanteras i gruppen. Vi ser också att gruppen trivs och då känns det som att vi har lyckats, avslutar Marie-Louise Hedlund.

Publicerad:
9 april, 2025