Hoppa till innehåll

Inget regn – då har projektet flutit på bra

Det händer onekligen ibland att projekt försenas av en eller annan anledning. Vädret, mänskliga faktorn, tekniska problem – ursäkterna och förklaringarna har vi hört och i vissa fall bidragit till. Men det händer också att allt flyter på enligt plan, som infrastrukturarbetet i projektet Månstorps Trädgårdar i Västra Ingelstad under hösten 2024. Helt perfekt.

Vi hade som mål att ha på asfalten innan asfaltverken stängde ner för vintern den 20 december. Jag bokade det direkt när jag fick jobbet och begärde den sista tiden de hade, det vill säga den 16 december. Det skulle gå, säger entreprenören NCC:s platschef Erik Persson Berg.

Var det på marginalen att ni hann bli färdiga innan asfaltsarbetet inleddes?

En halv vecka tidigare hade kunnat gå. Vi hade mannat upp lite extra. Sen har vi haft en bra höst, vädret har varit mycket bra.

Och vädret är många gånger en avgörande faktor.

All mark har terrasserats (marken schaktas och fylls igen så att underlaget blir jämnt) och fått nya höjder. Medan vi körde med D6:an, en bandschaktare, så hade vi jättebra väder liksom när vi klädde av matjorden. Allt klaffade bra.

Hur mycket kan ett par veckors regn försena ett projekt?

Det kan försena jättemycket. Då kan det vara problem att packa upp ytor, för massorna kan bli förstörda. De kan bli för blöta. Vi har varit nere djupt där vi grävt ur hålor för geoteknikern hittat dålig mark. Om vi ska packa upp fyra meter, så måste det göras vid bra väderlek.

Inom ramen för etapp 2 B-C i projektet Månstorps Trädgårdar har det förberetts för kommande radhus- och villakvarter. Det har grävts ner ledningar för dricks- spill- och dagvatten samt kabelrör för fiber och el.

Vi har även fått ner all belysningskabel till belysningen som ska sättas till våren. Allt i marken är i princip färdigt, berättar Erik Persson Berg.

asfalt 5 beskuren.jpg

Och vägarna har som sagt också fått ett lager asfalt. Tidigt på morgonen den 16 december sattes maskinerna i gång. Totalt lades cirka 3200 kvadratmeter asfalt, nästan 700 meter väg.

De använde den största läggaren som de har, den tog båda körfälten i ett drag. Vägarna gjordes på en dag.

Vad behöver man tänka på när det ska asfalteras?

Lagret direkt under asfalten är det viktigaste. Det består av 0/40, det vill säga bergkross med stenar som är från 1 millimeter till 40 millimeter stora, och måste vara bra justerat och det har vi gjort med en hyvel.

Vid asfaltering får man dra i bromsen om det är jättemånga minusgrader för om undergrunden är frusen kan man åka på sättningar. Där hade vi också tur. Det var över plusstrecket.

Återstående delar i projektet är väderberoende och har paus till i mars. Asfaltsgänget återvänder för att lägga cykelvägen och den stora matjordshögen ska harpas, det vill säga större sten och rötter sållas bort från jorden, och sedan fördelas ut på ytorna där det ska vara växtlighet.

Matjorden läggs ut på alla ytor som fått nya höjder, alla tomter, runt cykelbanor och gångstigar och intill vägarna. Det ska helst vara torrt. Om man börjar köra nu så är det himla geggigt och det vill man undvika.

Kommunens del i projektet ska vara klart under försommaren och det mesta tyder på att den planen ska hålla.

Jag vill passa på att ge beröm till kommunen som har tänkt på det praktiska och som har velat få igång projektet tidigt på hösten. Om det inte hade varit för det så hade vi kommit ur fas med allting. Det hade inneburit en försening. Det har funkat hela vägen, säger Erik Persson Berg.

Artikeln är hämtad från det senaste numret av Vellinge kommuniké. Du kan läsa tidningen digitalt om du klickar på nedanstående länk.

Vellinge kommuniké nr 1 2025 (pdf via Issuu)

Publicerad:
5 mars, 2025