Från sjukhuset och hem igen – hur en handläggningsprocess går till
Visste du att när du ska skrivas ut från ett sjukhus och har fortsatt vård- eller stödbehov, är kommunen beredd sedan länge att ta emot dig? Allt förbereds genom det som kallas Samverkan Vid Utskrivning med biståndshandläggning.
Några av biståndshandläggarna i Vellinge kommun.
Från den dag du skrivs in på en vårdinrättning – exempelvis ett sjukhus, står kommunen i ständig kontakt med sjukhuset, om du har lämnat ditt samtycke till detta. Kontakten sköts från kommunens sida via ett så kallat SVU-team (SVU står för Samverkan Vid Utskrivning). I teamet finns två biståndshandläggare, arbetsterapeut eller fysioterapeut samt sjuksköterska.
Trygg och noggrann biståndshandläggning
All kontakt mellan sjukhus och SVU-team sker via telefon och ett datoriserat system med patientsekretess kallat Mina planer, som Region Skåne tagit fram. Från dag ett av din inskrivning, får SVU-teamet aktuell information kring ditt hälsotillstånd, den behandling du får på sjukhuset samt hur ditt hjälpbehov ser ut.
På det här sättet har vi möjlighet att kartlägga all information för att fatta beslut om vilka vidare insatser som behövs när en patient ska hem. Det gör oss väl förberedda, vilket är en trygghet främst för den som ska hem, men också för den personal som möter upp vid hemkomst eftersom man redan då vet hur individens vård- och stödbehov kan bemötas, säger Andjela Vuletic, enhetschef för myndighet vård och omsorg i Vellinge kommun.
Målet är hemgång till eget boende
Alla behov du har ska kunna bemötas och tas om hand av en kommun vid hemgång enligt Socialtjänstlagen. Den som är inlagd på ett sjukhus har rätten att förmedla behov och kan lämna en ansökan om insats till biståndshandläggare. SVU-teamet arbetar tillsammans med ett gemensamt mål. Andjela berättar:
Beslutet om vilken insats du har rätt till fattas av biståndshandläggare i SVU-teamet och kommunen är alltid redo att ge dig omfattande och avancerad hjälp i hemmet, dygnet runt. Om SVU-teamet bedömer att behov inte kan tillgodoses i hemmet, tittar biståndshandläggare på andra alternativ som till exempel rätten till korttidsboende. Men vårt mål är att du ska få komma tillbaka till ditt eget boende, säger Andjela Vuletic.
Vill du veta mer om biståndshandläggningens process? En steg-för-steg process finns beskriven på Vellinge.se:
Vårdplanering från sjukhus, Vellinge.se
Denna artikel finns även med i Vellinge Kommuniké som delas ut till alla medborgare i Vellinge kommun. Ta del av fler artiklar från Kommunikén:
Vellinge Kommuniké, februari 2025
- Publicerad:
- 11 mars, 2025