Krisberedskap i fokus
I en tid där både naturliga och mänskligt skapade kriser kan påverka oss, är krisberedskap viktigare än någonsin. . Krisberedskap i en kommun är ett omfattande arbete som syftar till att förbereda både invånare och samhällsfunktioner på att kunna hantera och stå emot olika typer av kriser. Det kan handla om allt från naturkatastrofer som stormar och översvämningar till mer osynliga hot som elavbrott och cyberattacker.
För att effektivt hantera kriser samverkar Vellinge kommun med flera externa aktörer, bland annat polisen, räddningstjänsten och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Vid sjörelaterade olyckor eller insatser på havet är Sjöräddningssällskapet Falsterbokanalen en central aktör. Kusten vid Falsterbonäset lockar inte bara badgäster utan mängder av fritidsbåtar, seglare och vattensportare. Sommartid ser Sjöräddningssällskapet en stor tillströmning av utländska fritidsbåtar, vilket alltid är trevligt, men det i sig bidrar till mängden trafik och även ett ökat antal larm. Till detta kan man addera att eftersom Öresund erbjuder den kortaste vägen mellan Östersjön och Nordsjön/Atlanten så är det ett av världens mest trafikerade vatten. Varje år passerar runt 35 000 större fartyg. Med Falsterbokanalen som utgångspunkt står Sjöräddningssällskapet redo dygnet runt för att bistå i sjöräddningsuppdrag. Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som drivs av frivilliga sjöräddare och finansieras helt genom donationer och medlemskap. Deras närvaro är avgörande för säkerheten längs kusten, särskilt i händelse av olyckor eller extremväder till sjöss.
Vi är idag runt 35 aktiva sjöräddare knutna till Räddningsstation Falsterbokanalen och våra vitt skilda bakgrunder och erfarenheter är en stor del av vår styrka. Dock skulle vi önska en jämnare könsfördelning i vår organisation. Vi strävar efter större mångfald och ser särskilt positivt på att fler kvinnor söker sig till oss. Men oavsett kön, om du har erfarenhet från sjöliv eller ej, är du alltid välkommen att ansöka, säger Hannes Edström, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet Falsterbokanalen.
En annan viktig organisationen i Vellinge kommuns krisberedskap är den Frivilliga Resursgruppen (FRG) i Vellinge. Det är en grupp frivilliga som stöttar kommunen vid kriser och andra extraordinära händelser.
FRG fungerar som en resurs för kommunen ifall en krissituation innebär att den inte har tillräckligt med personal för att hantera alla uppdrag, säger Anna Carter, kontaktperson för FRG.
Medlemmarna i FRG utbildas för att kunna hjälpa till med bland annat evakuering, logistik och stöd till drabbade personer. Deras insatser är viktiga för att skapa trygghet och säkerhet i kommunen. För att bli medlem i FRG Vellinge krävs medlemskap i en av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna, du kan läsa mer om hur du blir medlem på Vellinge.se.
Vellinge kommun uppmanar alla invånare att ta en aktiv roll i sin krisberedskap. Små förberedelser kan göra stor skillnad, och genom att vara informerad och ha en grundberedskap kan vi alla bidra till att stärka samhället.
- Publicerad:
- 14 januari, 2025