Hoppa till innehåll

Utbildning i pedagogiskt förhållnings och arbetssätt

I veckan började den största gemensamma kompetenshöjande satsningen hittills inom funktionsstöd.

Inom funktionsstöd implementeras nu PFA som ett grundläggande arbetssätt för alla verksamheter. All personal inom verksamheterna kommer på sikt att utbildas vilket kommer bidra till en kompetenshöjning hos personalen.

PFA – som står för Pedagogiskt Förhållnings och Arbetssätt är ett arbetssätt där man utgår från varje persons specifika färdigheter och svårigheter, för att skapa förutsättningar till en tillvaro där personens färdigheter används och svårigheter kompenseras. Syftet med PFA fokuserar på att förändra/anpassa tillvaron så att den kompenserar personens specifika behov. PFA kan också beskrivas som en personcentrerad form av omsorg, där varje individ får den nivå av stöd som denne behöver i stället för en generell modell som ska passa alla i en grupp.

Utbildningen pågår under fem dagar och berör områden som exempelvis otydliga funktionsnedsättningar som många inom våra verksamheter har. Utbildningen ger kunskap om hur dessa kan yttra sig. Personalen får då en bättre förståelse för svårigheterna och kan anpassa sitt förhållningssätt efter svårigheterna.

PFA, är välbeprövat och utvecklat av medarbetare på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun i samarbete med Mälardalens universitet under drygt 10 års tid. Eskilstuna har utbildat flera kommuner som alla ser stor nytta av arbetssättet. Sju medarbetare inom LSS har varit i Eskilstuna på utbildning och ska nu utbilda andra medarbetare inom LSS och socialpsykiatrin. Vellinge kommer att bli den första kommunen i Skåne som utbildas och inför arbetssättet. Lizett Lood, omsorgspedagog, och Martina Pohlman, stödpedagog, håller i den teoretiska utbildningen för personalen tillsammans med handledare som är en del av den praktiska delen av utbildningen.

Publicerad:
5 december, 2024