Skyddsvallen växer fram enligt plan
Skyddsvallen växer fram alltmer längs Storevångsvägen i Skanör. Arbetet rullar på enligt plan och vid Hagarondellen kommer i januari det första murliknande skyddet att konstrueras intill ställverket.
Anläggningen som går söderut längs Storevångsvägen, Strandbadsvägen och Reuterswärds väg beräknas vara klar i april 2025.
Vi började arbeta längs Storevångsvägen eftersom den delen i Skanör ligger något lägre än Falsterbosträckan. Erfarenhet från framför allt senaste vintern visar att Skanörssträckan hade varit mer svårarbetad på grund av ett högre grundvattenstånd och mark som är mindre mottaglig för ytvatten, säger Anders Purcell, projektledare för skyddsvallen.
Projektet har satt upp två etableringsplatser, dels vid Informationshubben intill prototypvallen, dels på delar av parkeringen intill campingen i Falsterbo.
Det finns parkeringsmöjligheter kvar och vi kommer att göra en temporär ingång i staketet så att man fortfarande kan använda området som vi inte har entreprenad på för rekreation. Hundägare, fågelskådare eller alla som vill gå förbi kommer att kunna gå igenom en grind, säger Purcell.
I anslutning till arbetet vid Reuterswärds väg kommer kommunen dessutom att utföra en ledningsförnyelse på en av de stora dagvattenledningarna i Falsterbo.
Etableringsplatserna används bland annat som mellanlagringstationer för de massor som sedan ska utgöra skyddsvallen.
Vi har nu säkrat tillgången till massor för hela upphandlingen som innehåller etapp 1 och 2. Vi fortsätter att hämta massor från Henriksdalsområdet i Höllviken, men får nu även nya massor från Åkarp. Där har vi hittat otroligt fina och rena massor. De har blivit analyserade och håller den bästa MRR-klassificeringen, säger Anders Purcell.
Vid ställverket vid Haga kommer det första murliknande skyddet att byggas.
Där kommer ett spontningsarbete att ske. Sponten kommer sedan att kläs in med gabionmur. Det kan låta lite mer under spontningsarbetet, men vi har med oss vibrationsmätare och bullermätare längs hela sträckan för att kunna justera vårt arbetssätt om vi skulle överskrida tillåtna värden, säger Purcell.
En del träd av avverkats i skyddsvallens sträckning. Dessa används för att skapa nytt liv.
Vi sparar träd som vi fäller och anlägger faunadepåer i närheten av trädets ursprungliga plats. Virket blir hem till insekter och smådjur under tiden som det bryts ner.
Under våren blir det intressant att följa hur växterna gror och växer på den nybyggda vallen i såväl södra Ljunghusen som i Skanör och Falsterbo.
Vi följer den färdigställda sektionen i södra Ljunghusen med spänning. Gräset som gynnats inledningsvis av extra bevattning kommer förhoppningsvis att trängas undan av de andra naturtyperna som också fanns där.
I södra Ljunghusen var det mer stora kakor av växtlighet som avbanades och sedan lades tillbaka på vallen. Det som lyfts tillbaka i Skanör är inte lika tovigt. Det ser mer ut som bara jord, men är fullt med fröer. Det växer inget nu, men blir spännande att se när och hur det tar sig. Det är ungefär den här metoden vi använde på protypvallen och den är ju full av grönska, säger Anders Purcell.
Medan vallen bokstavligen växer fram planeras det också för kommande anläggning. Det mesta pekar på att norra Skanör blir nästa anhalt med start i april eller maj 2025.
Vi har en arkeologisk slutundersökning på en liten sträcka i norra Skanör. Den hoppas vi också kunna komma i gång med i april eller maj, då grundvattnet börjar sjunka och vi har en varmare period framför oss.
Omledning till och från Banvallen i Skanör — Vellinge kommun
Nedan en drönarfilm över byggområdet.
- Publicerad:
- 18 november, 2024