Polisens trygghetsmätning: invånarna i Vellinge kommun fortsatt trygga
Vellinge kommun är en fortsatt trygg och säker plats att bo, leva och verka i. Det visar polisens trygghetsmätning för 2024. Bilden av en mycket trygg kommun har till och med stärkts något om man jämför med förra årets siffror. Sammantaget för hela Vellinge kommun landar ”problemindex” på 1,22 för 2024 mot 1,38 för 2023.
Trygghetsmätningen bygger på 37 indikatorer som tillsammans bildar problemindex som är graderat från 0 till 6, ju lägre desto bättre. 2 är ett medelvärde och motsvarar ”inte särskilt påtagliga problem”. I Vellinge kommun syns små förbättringar på flera olika indikatorer.
Det är ett mycket fint resultat och det är positivt att den upplevda tryggheten är hög hos invånarna. Trygghetsfrågorna är viktiga och har hög prioritet i Vellinge. Resultatet är bra men inget som kan tas för givet. Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet får aldrig vila utan behöver fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).
Trygghetsmätningen har ett oförändrat index (3) jämfört med fjolårets mätning kring utomhusstörning kopplat till buskörning med mopeder och mc för hela Vellinge kommun. Den här frågan arbetar kommunen kontinuerligt med och situationen har blivit bättre i såväl Vellinge/Hököpinge som Östra Grevie och Västra Ingelstad, men i synnerhet i Höllviken visar Polisens trygghetsmätning att medborgarna upplever ett ganska påtagligt problem kring bilar som kör för fort, trafikregler som inte respekteras och buskörning med mopeder och mc.
Trygghetsmätningarna för kommunerna i LPO Trelleborg ger oss en del av vår lägesbild och bidrar till vår planering framåt för nästa år. Vi är stolta över våra resultat i stort, vårt låga problemindex och vår samverkan med kommunerna som bland annat visar på att vi har trygga medborgare som utsätts för färre brott, säger Frida Lovén, lokalpolisområdeschef LPO Trelleborg.
I mätningen så kan vi se att trafik är ett problem för många, på olika ställen i kommunerna. Något annat som lyfts är ungdomsgäng som stör. Samtidigt går ungdomsbrottsligheten ner i stort. Både trafiksäkerhetsarbete och arbete med ungdomar är något vi kommer jobba specifikt med under 2025 i LPO Trelleborg.
Vellinge kommun är en del av lokalpolisområde Trelleborg (Trelleborg, Svedala och Vellinge) som sammantaget visar ett förbättrat resultat (1,41) jämfört med fjolårets mätning (1,49).
Vi ser att andra former av brottslighet som är mindre synliga såsom till exempel bedrägerier och våld i nära relationer ökar, vilket innebär att vi behöver bredda vårt arbete ytterligare. Samverkan mellan kommun, polis och medborgare är en avgörande framgångsfaktor för en fortsatt trygg kommun, säger Carina Wutzler.
Polisens trygghetsmätning skickades ut till 1200 slumpmässigt utvalda kommuninvånare, och har i år besvarats av cirka 60 procent. Resultatet från trygghetsmätningen utgör, tillsammans med annan information som exempelvis brottsstatistik ett underlag för framtagande och uppföljning av den gemensamma lokala lägesbilden mellan kommun och polis.
Vellinge kommun värdesätter synpunkter kring trygghet från medborgare och näringsidkare. Utifrån Polisens trygghetsmätning kommer det i slutet av november att ske en digital trygghetsvandring i Höllviken. Den digitala trygghetsvandringen gör det möjligt för medborgare att markera på en karta och fördjupa sina synpunkter kring vart man upplever att tryggheten kan förbättras. Det kommer i år vara ett extra fokus på trafikproblematiken men utöver det är det även önskvärt att komma in med andra synpunkter som kan påverka tryggheten i Höllviken.
Utöver trygghetsvandringar och andra typer av medborgardialoger går det på ett enkelt och smidigt sätt att lämna synpunkter, tankar och förslag kring ökad trygghet genom e-tjänsten, ”trygghetstips” på kommunens hemsida. Det går även att kontakta Vellinge direkt vid felanmälan av exempelvis skadegörelse så som klotter.
Resultat trygghetsundersökning 2024 - lokalpolisområde Trelleborg – Polismyndigheten
- Publicerad:
- 22 november, 2024