Hoppa till innehåll

Ny körväg för SkåneExpressen 15 i Skanör under 2025

SkåneExpressen 15 kommer under 2025 att få en ny körväg med ändhållplats Haga i Skanör. Buss 15 kommer därmed inte längre att trafikera hållplats Skanör C och inte heller Stefan Löfvings väg.  

Under våren har Vellinge kommun och Skånetrafiken haft en dialog kring en förändring av körvägen för SkåneExpressen 15 genom Skanör utifrån trafiksäkerhet, inkomna synpunkter och erfarenheter från införandet av linjen i december 2022.

Parterna har enats om att gå vidare med att genomföra åtgärder som innebär att linje 15 kommer att vända vid hållplats Skanör Haga och inte längre trafikera Skanörs centrum och Stefan Löfvings väg. Hållplats Haga kommer att behöva utökas med en regleringsficka för bussen på östra sidan av Storevångsvägen och fler pendlarparkeringar för såväl bil som cykel kommer att byggas.  

Förändringen i busstrafiken kommer att genomföras under 2025, när översyn av tidtabellsplaneringen och åtgärderna vid hållplats Haga är klara.

Skånetrafiken kommer se över tidtabellerna för linje 15 och 300 för att även fortsättningsvis kunna erbjuda resenärerna ett bra resandeutbud.

Detaljer kring tidplan och bussarnas respektive tidtabeller kommer i samband med att förändringen ska genomföras under 2025.

Vellinge kommun har haft en bra och konstruktiv dialog med Skånetrafiken för att hitta en lösning som möter både synpunkter och erfarenheter vi fått av nuvarande sträckning för linje 15 i Skanör. Det känns som vi hittat en lösning som båda parter är nöjda med och jag hoppas att resenärerna också ser det som en långsiktig och hållbar lösning, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M).

Förändringen innebär att hållplats Haga behöver byggas ut med en parkeringsficka på Storevångsvägen, där expressbussarna kan tidreglera. På grund av den nya körvägen för busslinjen kommer även fler parkeringsplatser att byggas för bilpendlare och cyklister i närheten. Detta arbete kommer påbörjas direkt efter årsskiftet, säger Erik Andersson, infrastrukturchef i Vellinge kommun.

skåneexpressen 1.jpg

Publicerad:
9 oktober, 2024