Hoppa till innehåll

Bergvärmeprojekt ett steg mot en mer energieffektiv framtid

Med osäkerheten på den globala energimarknaden har intresset för förnybara energikällor ökat. Vellingebostäders nya bergvärmeprojekt är ett ambitiöst steg i riktning mot en mer hållbar och energieffektiv framtid. Projektet syftar till att minska fastigheterna på Tran- och Vipgränds beroende av gas med 90%, och samtidigt främja ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Bergvärmeprojektet är inte bara ett försök att minska gasbehovet, utan även ett led i att inte vara beroende av endast ett energislag. Projektet siktar på att etablera ett hållbart och långsiktigt energisystem som kan tillgodose lokala behov på ett miljövänligt sätt.

Projektet omfattar området Tran- och Vipgränd i Vellinge och inkluderar installation av totalt 42 borrhål som placeras strategiskt för att täcka största möjliga energibehov. Vardera hål kommer borras till 300 meters djup som i sin tur ansluts till en central enhet. Detta möjliggör en effektiv distribution av värme till de ansluta fastigheterna.

Tekniken bakom bergvärmeutvinningen innebär att man utnyttjar den värme som finns lagrad i marken. Denna värme pumpas upp via ett slutet system och används sedan för att värma upp de anslutna fastigheterna.

Bergvärme är en energisnål teknik som även vid extrem kyla kan kompletteras med gas, vilket gör det till en flexibel lösning. Ekonomiskt sett erbjuder projektet långsiktiga fördelar. Installationen av bergvärmesystem innebär initialt en investering, men minskade energikostnader och en stabil energiförsörjning gör det till en hållbar lösning för framtiden. Projektet bidrar därmed både till att minska energikostnader för hushåll och företag samt till en mer hållbar energianvändning i området.

När projektet är färdigt kommer marken återställas och det som kommer synas är tre brunnslock. Anläggningen planeras att driftsättas under mitten på november.

Publicerad:
9 oktober, 2024