Hoppa till innehåll

Pilotprojekt mäter livskvalitet bland äldre i Vellinge kommun

I ett unikt pilotprojekt för att mäta livskvalitet bland kommunens seniorer har Vellinge kommun ingått ett samarbete med agetech-företaget Hestia Agora Servicebolag. Syftet med projektet är mäta seniorers livskvalitet för att därefter matcha kommunens förebyggande insatser mot den äldres behov.

Vellinge kommun har förmånen att vara först ut i Sverige i ett pilotprojekt för att mäta livskvalitet hos kommunens seniorer. Projektet bygger på en evidensbaserad forskningsmetod och görs tillsammans med agetech-företaget Hestia Agora Servicebolag. Resultatet från livskvalitetmätningen ska användas för att möta seniorernas behov och önskemål på ett mer proaktivt sätt.

Vi är väldigt glada för att få vara med i detta pilotprojekt. Det kommer att vara ett värdefullt bidrag i vårt kontinuerliga arbete för att livskvaliteten ska bli bättre bland våra seniorer. På det här sättet kan vi arbeta mer förebyggande för att våra äldre ska få ökat mående, hålla sig friskare och även bo hemma längre, säger Johan Greco, vård- och omsorgschef, Vellinge kommun.

Projektet har nyligen startat och bygger på att en enkel app kallad Hestia Vita fylls i anonymt av seniorerna. Appen testas nu i hemtjänsten och på Öppet Hus-dagarna på aktivitetshusen i kommunen.

Vårt fokus med att ta fram appen har varit att den ska vara lätt att fylla i och att den insamlade och anonyma datan ska ge en god överblick för beslut om förebyggande insatser inom äldreomsorgen. Vi tycker det är spännande att vi nu tillsammans med Vellinge kommun tar klivet ut med en fullskalig introducering, säger Per Simonsson, VD, Hestia Agora.

Datan används som ett av många underlag för att få en bild av hur kommunens seniorer mår och var kommunen kan utveckla det förebyggande arbetet för att förbättra livssituationen.

Fakta

Företaget Hestia Agora utvecklar lösningar som ska medverka till enklare beslut kring förebyggande insatsers påverkan på äldres livskvalitet och på samhällskostnader. Appen Hestia Vita är baserad på ett gediget forskningsunderlag och verktyg kallat ASCOT, framtaget av University of Kent i Storbritannien.

Besök Hestia Agoras hemsida

Publicerad:
19 september, 2024