Hoppa till innehåll

Seniorkontakterna skapar sammanhang för Vellinges äldre

I en villa i Höllviken sätter Ulf Karlström på kaffebryggaren. I köket doftar det bakverk och wienerflätorna ligger fint på ett fat. Det skämtas om att det har tagit lång tid att baka dem, men förvaringspappret vittnar om att de är köpta i den lokala butiken. Ulf har bott i villan sedan 1983 och har under den tiden fått fyra barn och sett dem flytta ut. Ulf är i dag 76 år gammal och har jobbat ett helt liv som optiker, både i Malmö och Burlöv. Samtidigt är det många invånare i Höllviken som fick sin dagstidning av honom då han parallellt arbetade som tidningsbud i 30 år.

20240408_114645.jpg

Det var roligt att vara optiker och träffa en massa människor varje dag. Samtidigt kände jag att jag behövde röra på mig och andas frisk luft, så det var en perfekt kombination för mig, säger Ulf Karlström

I sin jakt efter sociala sammanhang följde han en dag med sin granne till evenemanget Musik i kyrkan som arrangerades av Stora Hammars kyrka. Dagen avslutades med en sopplunch och där satte han sig bredvid en person vars pappa också arbetat som optiker. Under samtalet noterade han två personer något bord bort. Deras namnskyltar visade på att de arbetade hos Vellinge kommun. Det var Jannica Thelin och Maria Ahlinder, kommunens seniorkontakter. Ulf blev nyfiken och gick fram och presenterade sig.

Tre år tidigare arbetade seniorkontakterna på projektbasis. Under den perioden kontaktade de Lars Reisdal, bibliotekarie på Höllvikens bibliotek, för att undersöka intresset att göra något tillsammans. De hade hört talas om varandras verksamheter och drivkrafter och när Lars blev kontaktad visste han direkt vad det handlade om.

20240404_162530.jpg

Lars Reisdal, Jannica Thelin och Maria Ahlinder berättar att samarbetet mellan seniorkontakterna och biblioteket har tagit form.

Jag blev direkt intresserad av ett samarbete och det blev startskottet till ett inledande projekt som var inriktat mot social isolering, säger Lars Reisdal.

Men inledningsvis var förutsättningarna inte riktigt på plats. Det var svårt att skapa något kontinuerligt eftersom seniorkontakterna var projektanställda och tiden räckte inte till för att starta upp en verksamhet i den omfattning som Jannica, Maria och Lars egentligen önskade. Men lite aktivitet blev det ändå, som när seniorkontakterna besökte Höllvikens bibliotek på dera årliga evenemang Seniorbibblan, där ett smörgåsbord av information och hjälpmedel visades.Men än skulle det dröja lite till innan ett gediget samarbete tog fart.

Samtidigt hjälpte Lars och seniorkontakterna personer i deras vilja att läsa och i deras kontakt med biblioteket. Jannica och Maria berättar om äldre som önskat få sin dagstidning uppläst, andra har behövt en läskamera eller en talboksspelare. Då har det varit utmärkt att ha en god och utarbetad relation med Lars. Alla tre har under åren upplevt att personerna bryter delar av sin isolering genom att läsa eller lyssna på en ljudbok. Dels kan de få kontakt med biblioteket men de kan också frambringa minnen.

Tyvärr så finns tiden inte alltid för att göra allt, då blir det punktinsatser, men sådant blir så bra det kan bli med sådana här samarbeten. Man petar in en bit var vilket skapar en helhet, säger Lars Reisdal.

I dag arbetar Höllvikens bibliotek, och kommunens andra bibliotek, aktivt med seniorer. Det arrangeras senior-IT, bokfrukost, föreläsningar, bokcirklar och mycket mer.

I Stora Hammars kyrka började Ulf prata med Maria och Jannica. Jannica berättade om vad seniorkontakterna gör för något, vilka aktiviteter som finns och hur man gör för att anmäla sig.

Jag hade ingen aning om att det fanns seniorkontakter i kommunen och ännu mindre vad de gjorde för något. Det var väldigt trevligt att komma i kontakt med dem och jag har redan hunnit med en hel del, säger Ulf Karlström.

Sedan deras möte har Ulf varit med på trivselträffar, gått mannekäng på Postgårdens aktivitetshus, besökt café Olivlunden och på Höllvikens bibliotek har han varit med i en bokcirkel för män.

Det har varit fantastiskt att se Ulf vara så orädd och han har verkligen utmanat sig själv. Det lyser om honom när han är ute bland folk och det är jätteroligt att se, säger Maria Ahlinder.

Bokcirkeln för män arrangerades på Höllvikens bibliotek under våren och leddes av Lars Reisdal. Åldern på männen som deltog var mellan 60 och 86 år och boken de läste hette Alla dessa dagar som kom och gick – tankar om livet i den tredje åldern.

Många var ovana vid biblioteket men vi hade fantastiskt spännande diskussioner. Min förhoppning är att vi kan starta upp en ny omgång inom kort, säger Lars Reisdal.

Ulf häller upp kaffe i fina koppar och sträcker över en wienerfläta. Som barn växte han upp i Malmö och bostadsområdet Hermodsdal men bodde under perioder även på Värnhem, Slottstaden och Oxie för att till slut hitta hem i Höllviken. Sin optikerutbildning fick han som lärling under fyra år hos Preisler. För drygt sex år sedan gick han igenom en svår förlust när hans fru gick bort.

Det var oerhört tufft och det tog lång tid innan jag kände att jag ville ge mig ut och vara social igen, säger Ulf Karlström.

En vecka senare hälsar Maria och Jannica välkommen i ingången till Höllviksnäs. Inom kort ska det arrangeras en trivsellunch och restaurangen är helt ny för gruppen. I Höllviken, Skanör och Falsterbo träffas en grupp seniorer ibland på Bäckagården, Delitorget och Postgården. I Vellinge träffas gruppen på Almgården, Björns, Santa Lucia och Schenken. Men utsikten från Höllviksnäs är svårslagen och lokalen fylls snabbt på med seniorer som tar in atmosfären samtidigt som de blir serverade dagens lunch.

20240416_140807.jpg

En lyckad första trivselträff på Höllviksnäs, nu är restaurangen ett stående inslag.

Det är otroligt gott och det är ett trevligt sällskap, säger Ulf Karlström

Dagens lunch bestod av smörstekt sejfilé, vitvinsås, potatispuré med bakad beta, kapris och dill. Maria Ahlinder och Jannica Thelin står i foajén och är nöjda med dagens trivsellunch. Förhoppningsvis kan de fortsätta arrangera trivselträffar hos Höllviksnäs.

Klicka här för att komma i kontakt med Seniorkontakterna

Publicerad:
22 maj, 2024