Hoppa till innehåll

Fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

Runt om i Vellinge kommun med omnejd finns det fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning. Bowling, gympa, fritidsgården, musik är bara några av alla aktiviteter du kan utföra på din lediga tid. Alla aktiviteter kan du utföra efter egen förmåga.

På Vellinge Kulturskola kan du bli en del av Funkis – artisteri efter dina egna förutsättningar. De erbjuder anpassad undervisning såväl enskilt som i grupp. Funkis Musik handlar om samspel av olika slag med andra och du kan sjunga, prova på marimba och spela tillsammans. Det finns både en grupp för de lite äldre och en för de lite yngre eleverna. Om du är mer intresserad av bild så kan du bli en del av Funkis Bild. Vill du i stället dansa och röra på dig så är Funkis Dans platsen för dig, där får du möjlighet att dansa tillsammans och lära dig olika koreografier, helt efter dina förutsättningar.

På kulturskolan arbetar vi för att alla barn i kommunen ska ha möjlighet att delta i vår verksamhet utifrån sina förutsättningar. Att medverka i någon av våra funkis-kurser innebär att få vara en del av ett sammanhang där man utvecklar nya färdigheter inom sin valda konstform. Det är också en möjlighet att skapa nya relationer med andra barn och vuxna. Senast den 4 maj i gjorde våra funkis-dansare succé när de var med på dansföreställningen "drömmar" och visade sin koreografi inför ca 200 personer i publiken. Det är ett exempel på ett tillfälle där vi tillsammans får möjlighet att utvecklas, utmanas och visa att alla barn är en självklar del av vår verksamhet, säger Sara Wallin Persson, pedagog på Kulturskolan.

Kulturskolan Funkis — Vellinge kommun

Alla kan gympa är ett nationellt träningskoncept som riktar sig till dig med funktionsnedsättning. Svenska gymnastikförbundet står bakom konceptet och i Vellinge kommun använder sig både GF Näset och Kämpinge GF av träningsformen.

I GF Näsets Alla kan gympa för unga och vuxna får man bland annat träna grundmotorik, koordination, styrka, uthållighet och röra sig till musik, säger Maria Kjellander, gruppträningsansvarig och ledare.

I Trelleborg kan du prova på bowling och innebandy. Bowlingen äger rum på onsdagar mellan klockan 17.00-18.00 på Söderslättshallen i Trelleborg. Arrangör är Palmstadens HBK och ett medlemskap kostar 100 kronor och därefter 60 kronor per spelad timme.

Innebandyn arrangeras av Palmstaden IK och här kan du träna och delta efter dina förmågor tillsammans med andra. Målet är att alla ska du roligt och njuta av gemenskapen. Innebandyn har precis avslutat vårsäsongen men det finns planer på att utöka under sommaren på Söderslättshallen. Information om detta hittar du på Palmstaden IKs hemsida.

En söndag i månaden klockan 13.00 – 16.00 är Ungdomens hus i Trelleborg specifikt öppen för dig med funktionsnedsättning. Här kan du umgås med vänner, pyssla, spela spel och pingis. Det finns även ett café, tv och datorer. Lokalerna är tillgängliga och det finns en ramp vid östra ingången.

Mer information om aktiviteterna hittar du på arrangörernas respektive hemsida. Klicka på länken för mer information om vilka aktiviteter som finns.

Fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

Publicerad:
17 maj, 2024