Hoppa till innehåll

Herrestorp: En matsmart skola med hållbarhet i tanken

På Herrestorpskolan i Vellinge kommun har man tagit ett stort steg mot att minska matsvinnet genom att implementera projektet "Matsvinn på schemat".

Det är ett initiativ från föreningen Ätbart, finansierat av Allmänna Arvsfonden. Genom detta projekt integreras undervisning om matsvinn, hållbar konsumtion och produktion av livsmedel i skolans verksamhet, både under lektioner och i matsalen.

Patrik Larsson, kökschef på skolan, berättar om deras arbete med projektet: "Vi arbetar med projektet dagligen och har alltid matsvinn i tanken. Varje vecka jobbar vi med att laga mat av det som finns kvar i köket. Har vi kyckling kvar kan det användas till en jättegod gryta. Ibland kan man göra soppor och baka ett gott bröd till."

Projektet involverar inte bara personalen utan också eleverna. Patrik förklarar: "Vi har också elever med oss i köket som på så sätt får större insyn i tänket kring matsvinn."

Men det stannar inte där. Skolan planerar också att implementera matsvinn på schemat i olika ämnen. Patrik menar att detta är ett viktigt steg för att öka medvetenheten kring hållbarhet: "På vår skola kommer vi snart också att implementera matsvinn på schemat i olika ämnen. Vi tycker projektet är jättebra och viktigt för hållbarheten. Vi hoppas att fler skolor följer efter och börjar arbeta enligt samma modell."

Förutom att arbeta med matsvinnet i skolans kök, satsar Herrestorpskolan också på odling. På sommaren öppnar de sitt utekök och använder råvaror från sina egna odlingar. Detta är ännu ett steg för att minska matsvinnet. "Man tar upp så mycket man behöver utan att behöva slänga så mycket," förklarar Patrik.

Projektet "Matsvinn på schemat" är en del av en större satsning för att öka medvetenheten kring hållbarhet och minska matsvinnet inte bara på skolan utan även i samhället.
FN:s medlemsländer har tillsammans skrivit under 17 globala mål som måste uppnås till år 2030.Ett av delmålen handlar om att minska det globala matsvinnet i hela livsmedelskedjan. Ungefär 30 % av den mat som köps in i våra hushåll kastas idag. Med några få förändringar kan man göra stor skillnad.

Har du gjort något åt matsvinnet i ditt hushåll? Dela gärna med dig av dina tips till kommunikation@vellinge.se så publicerar vi alla tips på Vellinge.se.

Patriks recepttips av överbliven potatis!

Smashed Lemon potatoes

Perfekt tillbehör till grillningen i sommar

4 port

Du behöver:

8 medelstora potatisar(fast sort)

½ citron

Persilja och dragon(går bra med torkad)

Riven ost

Smör

Salt och peppar

Tillagning:

Koka potatisen och låt svalna(har man potatis över sen innan så är det perfekt)

Lägg potatisen på en plåt och tryck till dem

Strö kryddor och salt på avsluta med riven ost och pressad citron

Sätt in dem i ugnen på 200 grader tills potatisen har fått färg

Smaklig måltid

Publicerad:
26 april, 2024