Hoppa till innehåll

Näringslivspriset 2024

Vellinge kommuns näringslivspris 2024 till Gränsbo potatis. Idag överraskade kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler och näringslivschef Annica Carlstedt de båda företagarna Elna och Ulf Gränsbo som driver Gränsbo potatis i Hököpinge.

näringslivspris 2024.JPEG

Makarna Gränsbo driver företaget tillsammans och är genom sin gedigna kunskap inom lantbruk och ekonomi goda förebilder för personalen och genom sitt energieffektiviseringsarbete goda förebilder för andra företagare. Ulf och Elna tog över företaget 1998 och deras verksamhet kan delas in i fyra olika delar: växtodling med bevattning, spannmålstork, packeri med kyllager, samt fastighetsförvaltning.

Vinnaren utsågs kommunstyrelsens arbetsutskott som var eniga i valet.

Paret Gränsbo har drivit och utvecklat sitt företag på ett framgångsrikt och hållbart sätt under många år. De står för en viktig näring där inte minst livsmedelsförsörjningen och lantbruket är högaktuellt utifrån det läge vi befinner oss i just nu. Gränsbo potatis är en väl värdig vinnare av kommunens näringslivspris 2024. Stort grattis! säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler.

Motiveringen till valet av Gränsbo potatis

Vinnarna av Vellinge kommuns näringslivspris 2024 är ett par rediga bönner med (pann)tofflorna väl planterade i Hököpinges bördiga jord.

Som man sår får man skörda – med gedigen kunskap och fokus på kvalité, driver makarna Ulf och Elna sedan drygt 25 år sitt både ekonomiskt och ekologiskt hållbara företag på Gränsbo gård.

Genom sitt nationellt uppmärksammade energieffektiviserings-arbete, som bidrar till flexibilitet i våra gemensamma elnät, är de goda förebilder för andra företagare.

Vi är glada över att kunna uppmärksamma Ulf och Elna Gränsbo som är skickliga företagare inom en för Vellinge, Skåne och Sverige viktig bransch!

Grattis Ulf och Elna Gränsbo, Gränsbo Potatis AB!

Mer information om Gränsbo:

Gränsbo Potatis arbetar aktivt med energieffektivisering. De har deltagit i projektet Lantbrukseffekten som kartlade lantbrukens möjlighet att bidra med flexibiliteten till elnäten. Projektet drevs av Länsstyrelsen Skåne, det finansierades av Energimyndigheten och HIR Skåne, RISE och Energikontoret Skåne deltog i arbetsgruppen.

Gränsbo Potatis har gått från en omsättning på ca 50 MSEK 2014 till 106 MSEK 2023! De har levererat positivt resultat under alla år, inte minst under 2023: drygt 2.5 MSEK.

De är miljömedvetna och förutom ca 15 000 ton ekologisk, KRAV-märkt och IP-certifierad potatis, odlar de till exempel ekologiska jordärtskockor, sockerbetor och spannmål. Deras produkter säljs bland annat till stora koncerner såsom Axfood (med butiker som Hemköp, Willys) och ICA. De säljer också potatis till storköks- och restauranggrossister och till restauranger och butiker lokalt.

Publicerad:
25 mars, 2024