Hoppa till innehåll

IT-attacken som drabbat Vellinge kommun får mycket stora följder

Information från 24/1 kl. 15.30. Fredagen den 19e januari utsattes företaget TietoEvrys datacenter för en omfattande IT-attack. Vellinge kommun som är kund hos TietoEvry har drabbats hårt. Vellinge kommun var inte målet för attacken. Omfattningen av skadorna har inte varit helt utrett av TietoEvry förrän nu. En lång rad system är krypterade och låsta efter attacken. Vellinge kommun betraktar detta som förlorad information och data. 

Av säkerhetsskäl kan inte de exakta förlusterna listas men omfattningen är stor och det kommer att ta lång tid att få en helt funktionell verksamhet.

TietoEvry och Vellinge kommun arbetar nu dygnet runt för att skademinimera och återställa allt som går att återställa. En lång rad system och applikationer kommer inte att gå att återställa och där påbörjas nu ett omfattande arbete med att bygga upp systemen igen.

Det är en djupt olycklig situation och konsekvenserna av attacken har successivt blivit kända för oss. Vi kommer att behöva lägga mycket tid på att bygga upp våra system igen. Vi har hitintills inte fått några indikationer på att känslig data eller personuppgifter har läckt. Men då all dataförlust betraktas som personuppgiftsincident kommer kommunen att anmäla händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten, säger Thomas Jarbo IT- och digitaliseringschef i Vellinge kommun.


Vi tar denna situation på största allvar. Ransomware-attacken är en allvarlig brottslig handling, och vi ber uppriktigt om ursäkt för de problem som denna attack orsakar för Vellinge kommun och de medborgare som påverkas av detta. Vi har ett nära samarbete med Vellinge kommun och har avsatt alla nödvändiga resurser för att ta itu med detta med full uppmärksamhet dygnet runt, säger Venke Bordal, Sverigechef på Tietoevry Tech Services.
Publicerad:
30 januari, 2024