Hoppa till innehåll

Anita fick rycka in när kommunen firade 50 år

1974 delade Anita Lundbladh ut korv till Vellingeborna när kommunen firade att den bildats. Nu 50 år senare fick Anita rycka in igen när det fredagen den 26 januari var dags för ett litet jubileumskalas utanför kommunhuset.

I år är det 50 år sedan det Vellinge kommun som vi känner i dag bildades genom en sammanslagning av kommunerna Vellinge, Räng, Månstorp och Skanör med Falsterbo.

Det innebar en stor förändring för området. De tidigare små kommunerna hade få anställda, där de flesta hade många olika uppgifter. 1974 tog det nybyggda kommunhuset i Vellinge emot många nyanställda och en helt ny kommunorganisation började ta form för att assistera de drygt 20 000 invånarna.

När den nya kommunen stod klar firades detta med rejäla fyrverkerier och korv delades ut till, enligt uppgift, tusentals nya Vellingebor. En av dem som var med och bjöd på kommunal korv 1974 var Anita Lundbladh.

Nu 50 år senare är mycket förändrat i kommunen. Invånarna har nästan fördubblats, bebyggelsen och trafiken ser helt annorlunda ut, men Anita Lundbladh finns kvar.

På fredagen när Vellinge kommun uppmärksammade 50-årsjubileet med att bjuda på korv utanför kommunhuset hjälpte Anita Lundbladh åter till att servera allmänheten.

Roligt att få vara med igen och få en liten bekräftelse. Jag tycker om att träffa människor, så det här var bara kul, säger Anita Lundbladh, som arbetat 46 i år kommunens tjänst och fortfarande hjälper till i samband med valdagar.

Anita Lundbladh fick av kommundirektören Charlotte Unosson ett litet minne med sig hem, en tavla med ett urklipp från Trelleborgs Allehanda som visar Anita i aktion under korvutdelningen 1974.

antitalundbladh.jpgAnita Lundbladh delade ut korv när Vellinge kommun på fredagen firade 50 år som kommun.

anitaochcharlotte.jpgAnita Lundbladh, till vänster, tillsammans med kommundirektören Charlotte Unosson.

blobid0.jpgUrklipp från Trelleborgs Allehanda i januari 1974.

Publicerad:
30 januari, 2024