Hoppa till innehåll

Framtidens skola invigd i Hököpinge

På tisdagsmorgonen invigdes Hököpinge skola och 185 förväntansfulla elever fick gå längs den röda mattan in i sin nya skola. Inledningsvis kommer de äldsta barnen gå i fjärde klass och successivt kommer skolan att fyllas på med en ny årskurs varje år. – Det är tänkt att vara framtidens skola och det finns många lösningar som man inte har tänkt på tidigare, sa rektor Cecilia Palm.

Hököpinge vaknade upp på ett nytt sätt den 15 augusti. Barn och föräldrar promenerade längs Vellingevägen och möttes av den nya skolan som var utsmyckad med ballonger och en röd matta. Skolans planlösning är utformad som en ellips som öppnar för att arbetssätten kan komma att förändras genom åren. Det innebär bland annat att det inte finns klassiska korridorer utan istället så kallade makerspaces där undervisningen kan flyttas ut från klassrummen.

carina wutzler.JPG

Under invigningen berättade kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) om vikten att ha en bra skola i sitt närområde. Verksamheten kring Hököpinge skola startade redan 2019. Eleverna och personalen har huserat i lokaler på Herrestorps förskola. Förslaget till en ny skola i Hököpinge arbetades fram under hösten 2019 och har sin grund i programmet ”Lärmiljöer för Vellinge kommun”. Där står bland annat att barn och unga lever i en tid när världen förändras exceptionellt snabbt i en tid präglad av genombrott, men också omställning. Det var där idén om makerspaces kom in. Skolan är även utrustad med ett specialklassrum för fjärrundervisning.

Fjärrundervisning lämpar sig exempelvis till modersmålsundervisning, då kan elever sitta här på plats även om undervisningen sker på en annan skola i en annan del av kommunen, förklarade Cecilia Palm.

Invigningen avslutades med en rundvisning för vårdnadshavare och andra intresserade. Cecilia Palm ledde en grupp genom skolan och visade matsalen, idrottshallen, biblioteket, klassrummen och skolans hjärta, en plats som är utformad med de fyra elementen, jord, vind, vatten och eld som ska fungera som en utsträckning av undervisningssalar eller biblioteket.

cecilia palm.JPG

Här kommer eleverna kunna vara och läsa en bok, eller så flyttar hela klasser in hit för att bedriva undervisning, sa Cecilia Palm.

Inledningsvis kommer Hököpinge skola att vara en f-4-skola, det vill säga ha elever från förskoleklass till och med årskurs fyra. Den kommer att utökas med en årskurs om året. Först om fem år kommer den således att vara en f-9 skola med plats för 550 elever.

Publicerad:
15 augusti, 2023