Byggnadsminnen får viktigt underhåll
Under våren och sommaren får kommunens byggnadsminnen Skanörs mölla, Falsterbo fyr och Skanörs rådhus välbehövliga ansiktslyftningar
Den uppmärksamma har kanske på väg ner till Skanörs hamn noterat att Skanörs mölla under en tid saknat sina vingar. Inom kort kommer dock allt vara sig likt och vingarna åter pryda stubbamöllan från 1700-talet. Möllan har under våren fått sig en ordentlig genomgång.
Bebyggelseantikvarie Emma Hedar och projektledare Robert Borgqvist.
Det är framför allt underhåll som behövs, att stryka alla utvändiga trädelar med tjära. Det behöver man göra med jämna mellanrum. Man har tagit ner vingarna för att komma åt att tjära dem, men egentligen var det inget större underhåll på vingarna. De visade sig vara i väldigt bra skick, säger Emma Hedar, bebyggelseantikvarie på Tyréns, som arbetat i många år med Vellinge kommuns byggnadsminnen och förutom för möllan även gjort underhållsplaner för Falsterbo fyr och Skanörs rådhus.
Medan huvuddelen av möllan är mer än 250 år gammal så är vingarna relativt nya. De tillverkades och sattes upp under 2015 och 2016 efter att de gamla tagit för mycket stryk under en storm.
Just att hålla koll på vingarna är viktigt, att de står låsta i ett speciellt läge så att de inte börjar röra på sig. Det var det som hände för några år sedan vid en storm och då gick de sönder, säger Emma Hedar.
Möllebyggare John Svensson har byggt vingarna.
Vingarna byggde John Svensson tillsammans med sin pappa. John är möllebyggare i fjärde generationen efter morfars far, morfar och pappa och arbetar även med årets underhåll.
Vi har bytt lite trä utvändigt, en del panel på sidorna och spån på taket, säger John Svensson.
Han besöker regelbundet möllan i Skanör.
Vi gör besiktning och snurrar vingarna ett kvarts varv tre gånger om året för att inte samma delar av vingarna ska utsättas för påfrestningar hela tiden, berättar John Svensson.
Målaren Victor Hansson tycker det är spännande att arbeta med gamla byggnader. Det krävs en annan teknik för att jobba in färgen i trät jämfört när man använder nyare färger.
Möllan togs ur drift 1922, men skulle sannolikt fungera om någon hade lust att ta den i bruk.
Den ska kunna mala, men behöver lite justeringar. Man kan dock inte snurra på den. På en stubbamölla ska man kunna ta tag i ”svansen” och dra den så att vingarna ställer sig mot vinden, men det går inte längre, säger Emma Hedar.
Den som har lust att ta en närmare titt på möllan gör det med fördel den 2 juli, då Möllans dag arrangeras.
Det pågår också arbete för att snygga till Falsterbo fyr och Skanörs rådhus.
På fyren målas plåttaket och fönstren samt stora porten renoveras. Det byts ut dåligt trä och sedan behandlas det. På rådhuset arbetas det med fönster, fasad och sockel, berättar Robert Borgqvist, projektledare hos ISS, som har hand om drift och skötsel av samtliga fastigheter som Vellinge kommun äger.
- Publicerad:
- 5 juni, 2023