Hoppa till innehåll

Backsvalorna har flyttat in i den nya branten i Skanör-Höll

Svalbranten i naturreservatet ska hjälpa backsvalorna att bli fler.

På fredagen uppmärksammade kommunens miljöstrateg Camilla Wadlund, ekologen P-G Bentz och 45 tredjeklassare från Skanörs skola att den nya backsvalbranten i Skanör-Hölls naturreservat har tagits i bruk och fått nya ”hyresgäster”.

svalbrant1.JPG

Backsvalan, som är vår minsta svala, är med på rödlistan över hotade arter i Sverige.

Det blir färre och färre backsvalor. De har svårt att hitta plats att bygga sina bon, berättade P-G Bentz.

Svalbranten har finansierats bland annat genom LONA-bidrag och projektet slutförts genom ett samarbete mellan Vellinge kommun, Länsstyrelsen Skåne och Falsterbo Fågelstation.

svalbrant2.JPG

Under fredagen räknades över 150 bogångar, varav sannolikt 70 procent är bebodda.

Backsvalorna är väldigt speciella. I branta sluttningar finner sig backsvalan till rätta. De gräver långa gångar in i branten, nästan en meter långa. När den kommer tillräckligt långt in lägger den sina ägg och ruvar dem där. Efter ungefär 14 dagar kläcks äggen och sedan matas ungarna i boet under 20 dagar, berättade P-G Bentz.

Backsvalan är ungefär tolv centimeter lång och känns igen genom att den gråbrun på ryggen och vit undertill. Den lever i Sverige mellan maj och augusti eller september och övervintrar söder om Sahara i Afrika.

svalbrant3.JPG

Publicerad:
2 juni, 2023