Hoppa till innehåll

Prestigefyllt pris till Stora Hammars skola

Stora Hammars skola i Höllviken har utsetts till Bästa Matglädjeskola och belönats med Arla Guldko 2023.

Det här är fantastiskt stort. Det är en av Sveriges största tävlingar för offentliga restauranger. Detta pris är inte bara för oss i köket utan för hela skolan och kommunen. Pedagoger, rektorer och barnen själva gör detta möjligt, säger Stefan Ek, köksmästare på Stora Hammar skola.

Stefan Ek tog emot priset tillsammans med kockarna Patrik Lindström, David Gustavsson och Nina Ghulam Hasan vid en ceremoni i Stockholm.

Vi vill skapa en vi-känsla och har en vision om att ha barnen delaktiga genom olika forum som Chefs table, mellanmålsvärdar och elevens val. Vi jobbar hållbart och ekologiskt och vill göra så mycket vi kan tillsammans, säger Stefan Ek.

kockar1.jpgDavid Gustavsson, Stefan Ek och Patrik Lindström fick ta emot många hyllningar under första arbetsdagen, som bland annat innehöll korvgrillning under Fritidshemmets dag, efter att skolrestaurangen utsetts till Bästa Matglädjeskola. Nina Ghulam Hasan var inte på plats i skolan vid fototillfället.

Jurymedlemmarna gjorde enskilt fyra oannonserade besök hos finalköken. Stjärnkocken Paul Svensson, som var prisutdelare och juryordförande, dök upp i Höllviken i våras.

Det var väldigt stort när han besökte oss på alla hjärtans dag. Vi hade fullt sjå med att göra desserter den dagen. Vi bjöd på vaniljpannacotta med geléhallon, säger Stefan Ek och lägger stolt till:
Juryn var helt enig om att vi skulle vinna.

Juryns motivering: ”Med ett absolut fokus på matgästens upplevelse levereras matglädje på ett lustfyllt och lekfullt sätt. Med stolthet och passion för matens väg från jord till bord till mage integrerar man naturligt lärande i måltiden samtidigt som man varsamt tar tillvara på jordens resurser. Här möts gästen av ett leende och lämnar med ett leende tack vare ett starkt sammansvetsat team som sätter matgästens upplevelse i centrum. En enig jury har valt ut denna skola som en sann förebild och en otroligt värdig vinnare av Bästa Matglädjeskola 2023.”

Stora Hammars skola har vunnit flera utmärkelser tidigare, till exempel White Guide juniors Årets skolrestaurang 2019.

Vi har anmält oss i år igen och väntar besök från White Guide junior någon gång under maj, säger Stefan Ek.

Publicerad:
9 maj, 2023