Hoppa till innehåll

Härlig rymd i nya förskolebyggnaden

I fredags invigde kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) i härligt solsken Skanörsgårdens nya tillbyggnad för förskolan.

Det var en jättetrevlig invigning och spännande att Sommarskuggan kom här och dansade med barnen och gav dem lite isglass. De vågade kanske inte riktigt gå fram till Sommarskuggan, men när glassen kom, då vågade man, säger Annica Olson Westerlind, rektor för Skanörs rektorsområde.

De nya lokalerna inhyser tre förskoleavdelningar. På bottenvåningen finns Höken och Falken för barn i åldrarna ett till fyra år. På ovanvåningen får femåringarna på avdelningen Gladan härja ostörda, åtminstone från sina yngre kamrater.

Efter påsk flyttade Gladan in medan Höken och Falken smygstartade precis innan påsk. Vi börjar bo in oss så smått och känna av vad vi behöver fixa med.

De cirka 100 år gamla skolbyggnaderna, som från början användes inom jordbruksnäringen, har nu fått sällskap av härliga utrymmen för kreativt lärande.

Rymden på ovanvåningen är helt fantastisk. Där är fina former och underbart anpassade färger som gör att man blir lugn, trygg och harmonisk. Det finns snillrika små krypin som arkitekterna har fixat, som dock städ inte riktigt var med på, men som är härliga för barnen. Man kan sitta i olika hörnor och säkert ha tio olika aktiviteter i samma stora rum.

På nedervåningen, där vi har de yngre för att de ska slippa trapporna, har vi lägre möbler för att barnen ska kunna bli mer självständiga, vilket gynnar deras utveckling, berättar Olson Westerlind.

Mellan de nya förskoleavdelningarna och de befintliga fritidsavdelningarna har ett nytt tillagningskök placerats.

Gladan får fortsätta att äta på skolan tills vidare, men ett- till fyraåringarna kan äta i den nya byggnaden. Det är några barnsjukdomar och lite trångt ännu, men vi håller på att justera till allt. Utesov är ännu inte inglasat, men det är ju skönt väder så nu så det är inget stort problem. Det hade varit värre mitt i vintern, säger Olson Westerlind.

Det återstår fortfarande en del arbete i området runt Skanörsgårdens nya tillbyggnad.

Vi hoppas att utemiljön blir klar så fort som möjligt så att barnen kan börja röra sig där. Vi ska ha anpassade lekredskap för olika åldrar som kan ge mycket upptäckarglädje. Det blir sandlådor och jag hoppas även att vi kanske kan få till små vägar som barnen kan köra runt på, där det finns till exempel en liten bensinstation, kiosk och biltvätt. Det finns många idéer, vi får se vad det blir, säger Annica Olson Westerlind.

Se videon nedan när Sommarskuggan överraskade på invigningen!

Publicerad:
24 april, 2023