Hoppa till innehåll

Vellinges grundskolor uppnår långt högre resultat än förväntat

Det är glädjande besked för Vellinges invånare när SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) nu kommer ut med sina Öppna Jämförelser – Grundskola 2022. Där framkommer att Vellinges grundskoleelever över väldigt lång tid uppnår resultat långt över förväntat.

Det är inte en överraskning att Vellingeungdomarna klarar sig bra i skolan, invånarna har hög högutbildningsnivå, arbeten med hög inkomst och låga ohälsotal. Det som avviker positivt är att man i Vellinges skolor klarar av att stödja och utmana eleverna att nå ännu högre resultat än ungdomar med liknande bakgrund i andra kommuner.

En skola i toppklass är ett prioriterat område för oss i Vellinge sedan många år och vi satsar stort på skolan även i framtiden. Jag blir stolt och glad när jag ser att våra barn och ungdomar presterar så här bra i en nationell jämförelse. Vi satsar också på barn och ungdomars hälsa och välmående som är viktigt att beakta med tanke på prestation och höga ambitioner, säger utbildningsnämndens ordförande Margareta Olsson (M

Det är väldigt svårt för skolor från höga socioekonomiska området att prestera över det förväntade SALSA-resultatet, nästan omöjligt i vissa fall för att förväntningarna ligger så högt. I Vellinge har vi lyckats med detta över många år säger utbildningschef Sofia Henderup Larsson

Men det finns mer att göra då vi de senaste åren sett en svag nedåtgående trend - som dock brutits senaste året. Vi arbetar systematiskt med detta för att säkerställa alla våra barn och ungdomars framtid, avslutar Sofia Henderup Larsson.

Se undersökningen i sin helhet

Publicerad:
7 mars, 2023