Hoppa till innehåll

Daglig verksamhet med sinnesrum

Personer inom LSS som har rätt till daglig verksamhet kan få olika typer av sinnesstimulering i en anpassad miljö, i så kallade sinnesrum. Daglig verksamhet har fyra rum; bollhavet, gröna rummet, svarta rummet och vita rummet.

Vad är ett sinnesrum?

Grundidén med sinnesrummen är att erbjuda olika typer av sinnesstimulering i en anpassad miljö. Rummen ska inbjuda till en kravlös plats där personen kan upptäcka, utveckla nyfikenhet, öka lusten att prova och kommunicera, men även för att skapa lugn och avkoppling. Med bara en liten ansträngning kan personen på egen hand styra olika saker och funktioner. Rummen anpassas efter varje persons behov och önskan, tillsammans med hjälp från personal.

Sinnesrum kan även kallas för Snoezelrum och har sitt ursprung i Holland. Ordet snoezel kommer från två sammansatta holländska ord snuffelen (lukta) och doezelen (dåsa). Dessa ord beskriver aktiviteten.

Vilka är de olika sinnesrummen?

Bollhavet

Bollhavet är fantastiskt att använda för att känna sig omsluten, få taktilstimulering över hela kroppen och för att komma ner i varv. Bollhavet har ljusdioder i botten med olika färger som personen själv kan ställa in i sin favoritfärg eller att bollhavet skiftar färg med intervall. Med hjälp av mikrofonen som är kopplad till bollhavet kan personen med endast en liten rörelse eller ljud, skifta färg på lamporna.

Bollhavet går utmärkt att använda även för de som sitter i rullstol. Då lyfts personen ner med hjälp av taklyft.

Gröna rummet

Detta rum inbjuder till att få vara i en skogsmiljö skapad inomhus, med sus i löven och porlande vatten om så önskas. I detta rum finns en bollfåtölj som kan ge en kram till den som behöver men inte vill ha någon mänsklig närkontakt. Antingen kan personen välja att ha alla fåtöljens 4 armar runt sig, bara 2 armar eller inga.

Här finns fiberoptik i form av lysande trådar i taket som ger ett mysigt sken. Dessa kan man uppleva genom att känna på, dra över kroppen eller bara titta på. Bakom ett av träden står en golvfläkt som man kan starta om man vill ha effekt av vind i rummet.

På golvet finns en stor puffkudde som formar sig efter den som sitter i den. Kudden kan vändas åt vilket håll man vill för att uppnå önskad effekt av rummet. Man kan starta en vattenhögtalare som lyser, spelar valfri musik och får vatten att hoppa i takt till musiken.

Svarta rummet

I svarta rummet är väggar, golv och möbler svarta. Detta ger en känsla av avskärmning och möjlighet att vila sig från sinnesintryck. I detta rum finns en schäslong man kan ligga eller sitta i med ett bolltäcke om man behöver få tyngd för att komma ner i varv, eller bara för trygghet, eller för att känna sig omsluten.

I svarta rummet finns ett UV ljus som gör att några trådar som hänger på väggen lyser häftigt i ljuset. Här finns även vita handskar som lyser och som kan användas för att kommunicera via tecken.

Vita rummet

I detta rum finns en stor tempererad vattensäng placerad. Vattensängen är kopplad till musikanläggningens bas, vilket gör att sängen vibrerar lite lätt till musiken. Här kan man ligga och koppla av med ett bolltäcke över sig, eller så väljer man att skapa vågor i sängen genom att röra sig och få en häftig känsla av det. På väggen kan man få ett bildspel från en projektor.

I det lilla vita huset finns två runda speglar. Där är även ett hål i taket så att man ska kunna hänga in lysande trådar för att ha något att titta på eller känna på undertiden man är i huset. Huset är bra att krypa in i för att kunna stänga av och stänga ute omvärlden.

I rummet finns även en bodyrocker med sänghimmel över där det är ljus i som man kan tända. I denna kan man ligga och gunga likt en stor vagga som bara kräver ytterst lite rörelse för att få till en gungning.

Publicerad:
9 februari, 2023