Hoppa till innehåll

Föreningslivet i Vellinge kommun- Näsets Budoklubb

Vi träffar Arash Hadiha, ledare på Näsets Budoklubb sedan några år tillbaka. Han är dessutom med i både svenska och iranska budolandslaget och har deltagit och vunnit många imponerande tävlingar och mästerskap. Bland annat Asian Championship, EM, VM ,Grand Slam och SM i både judo och jujitsu.

Hej Arash! Vill du berätta lite om Budo?
- Hej, javisst det gör jag gärna!
Budo är ett japanskt samlingsnamn för kampsporter. Dessa kampsporter innefattar oftast kampsporterna judo, aikido, karate, kendo, iaido, Shorinji Kempo, jujitsu, och kyudo.

Den första budokonsten som kom till sverige var jujutsu. Detta var år 1907, och sedan dröjde det till runt 50-talet när de andra kampsporterna började nå Sverige.

Men Budo är egentligen ingen illvillig sport. Budo omges av en filosofi som delvis är hämtad från samurajernas hederskodex bushido. Filosofin förmedlar att den budotränande, genom sin träning, ska bli en ädlare människa, med både stolthet och en hög känsla för moral.

Hur kommer det sig att du blev tränare och hamnade just här på Näsets Budoklubb?
- Jo min vän var före detta tränare på klubben och bad mig vikariera vid något tillfälle. Och det gick ganska bra. Men ett tag därefter slutade min vän som tränare och jag blev tillfrågad att ta över. Först ville jag inte, för jag tyckte inte jag var lämpad att lära ut och visste inte om tiden skulle räcka till. Men jag gick med på att vikariera tills de hittat en ny ledare.
När jag började mitt vikariat var det endast fem elever kvar. Jag ville få in fler och började jobba med det. Snart hade ryktet gått om Buduklubben och den blev uppskattad både av barn, unga och föräldrar.

NäsetsBudo2.jpg

Snart hade Arash 50 elever och började brinna för klubben och dess deltagare.

- Ja och då kunde jag ju inte lämna, fortsätter Arash glatt. Jag ville absolut inte lämna! Så mycket som jag och eleverna byggt upp! Då vill man fortsätta.

På klubben går det elever mellan 4-18 år. Alla vill klubbens bästa.

Vad är er största utmaning?
- Det är att hitta lokal. Vi måste hitta en egen lokal snart. Just nu delar vi lokal med flera andra föreningar vilket gör att vi har begränsad möjlighet att utveckla vår verksamhet. Efterfrågan på våra kurser är så pass stor nu så vi skulle behöva erbjuda fler kurstillfällen så att alla som vill ska kunna få möjlighet att träna med oss. Vi vill också att träningstiderna ska vara lämpliga utifrån barnens ålder. Ett mindre barn ska inte träna till kl. 22.00 på kvällen.
Vi tar tacksamt emot tips på lediga lokaler i kommunen!

Hur kommer man i kontakt med er?
- Det är lättast att nå oss via vår hemsida nasetsbudoklubb.se, på facebooksida eller Instagram. Alla är hjärtligt välkomna att kontakta oss.

Publicerad:
5 oktober, 2022