Hoppa till innehåll

Årets ledstjärna

Igår utsågs Sverige främsta lärare på lärargalan som hölls på Konserthuset i Stockholm. Nio priser delades ut och Årets ledstjärna tilldelades Åse-Lie Löfvendahl, lärare i samhällskunskap på Södervångskolan i Vellinge.

Motiveringen från hennes elever löd och juryn löd:
Åse-Lie är en drivande kvinna som undervisar på ett väldigt bra sätt. Hon får sina elever att tänka och reflektera över saker som pågår och som har hänt. Hon stärker sina elevers självförtroende och självkänsla. Hon förtjänar detta pris till allra högsta grad.
Genom hennes ledarskap så främjar hon elevernas egna värde och självförtroende så att de kan utveckla förmågan att visa empati, omtanke och nyfikenhet för kunskap. Som ledare får hon eleverna till att börja reflektera och tänka på historiska och nutida samhällsfrågor. Åse-Lie är en sann ledstjärna som inspirerar eleverna till att goda medborgare.
Vi bad Åse-Lie svara på några korta frågor.

Vad är det bästa med din arbetsplats?

- Jag har jobbat på Södervångskolan i över 18 år och vi är många i mitt arbetslag som arbetat här väldigt länge. Det gör att vi har en stabilitet och ett mycket gott samarbete. Vi har en bra stämning tillsammans och vi har kul på jobbet. Vi är hjälps åt i stor utsträckning och ber prestigelöst om hjälp med alla de svårigheter vi stöter på som lärare. Vi är också bra på att hela tiden ha eleverna i fokus i alla våra diskussioner och i det dagliga arbetet. Det ger oss som arbetslag en styrka och trygghet. Vi hjälps helt enkelt åt. Sen har jag ju också fördelen av att få jobba med så många ljuvliga ungdomar varje dag, det är ju det bästa!

Varför tror du att dina elever nominerade dig?
- Jag tror att de känner att jag gillar att vara lärare och att undervisa. Jag tycker om mina ämnen och alla dagsaktuella händelser som vi diskuterar och jag tror att de märker det. Jag försöker också visa att jag tycker att det är eleverna som är viktiga, att jag vill att de ska lyckas och att jag tycker om dem.

Vad betyder priset för dig?
- Det är såklart kul att uppmärksammas för det arbete jag gör och framför allt kul att det är mina elever som tycker att jag gör ett bra jobb. Det är ju det viktigaste av allt.

Vilket är ditt eller dina bästa tips för att leda elever?
- Jag jobbar mycket med att väcka elevernas intresse och engagemang. Jag vill få dem att reflektera över både samhället och människorna i det. SO-ämnena är ju tacksamma ur den aspekten, det är lätt att koppla det vi läser till saker som är viktiga för dem och berör dem på olika sätt. Jag tror att det får eleverna att bli engagerade och nyfikna och på så sätt vilja lära sig mer.

Publicerad:
11 oktober, 2022