Hoppa till innehåll

Energispartips

Många kommuninvånare oroar sig för ökade kostnader när elpriset höjs. Vellinge kommuns energi- och klimatstrateg Linn ger några smarta tips för att minska elförbrukningen i ditt hushåll!

Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”mina sidor” där du kan få information om hur din energianvändning ser ut.

Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus.

Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus.

Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?

Ta kostnadsfri hjälp! Kommunens energi- och klimatrådgivare hjälper dig med tips för att bli mer energismart.

Energi- och klimatrådgivning - Vellinge kommun

Sänk inomhustemperaturen. Finns det rum som inte används kan värmen sänkas eller stängas av helt.

Ha inte möbler framför radiatorer. Möblerna hindrar värmecirkulationen i rummet och då dras mer ström än nödvändigt.

Ta korta duschar och byt till snålspolande duschmunstycken. Kortar du ner din duschtid sparar du både vatten och pengar. Ett snålspolande duschmunstycke kan minska kostnaden avsevärt.

Tvätta full tvättmaskin och undvik att torktumla. Tvättmaskinen drar mycket el, så ladda den full innan du sätter på den. Om möjligt, försök tvätta på lägre temperatur. Låt tvätten lufttorka istället för att tumla så minskar du mycket på elanvändandet!

Hitta fler enkla energispartips via Husguiden - för dig som vill energieffektivisera ditt hus!

Husguiden - Energimyndigheten

Publicerad:
7 september, 2022