Hoppa till innehåll

Sundsgymnasiet blir Riksidrottsgymnasium för segling

Från och med hösten 2023 blir Sundsgymnasiet ett Riksidrottsgymnasium med fokus på segling. Svenska Seglarförbundet har sex nya RIG-platser och valt att nu satsa på Vellinge, utöver Motala och Lerum.

Det skapar fina förutsättningar för våra ungdomar som vill satsa på segling och sina studier, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet.

På Sundsgymnasiet har det sedan tidigare funnits nationell idrottsutbildning, NIU, i ridsport, golf och segling som är auktoriserad av både Skolverket och Seglarförbundet. Nu utökas platserna i segling i och med att Sundsgymnasiet blir Riksidrottsgymnasium med nationell antagning.

Att Sundsgymnasiet blir Riksidrottsgymnasium är ett tydligt kvitto på en hög nivå, god kvalitet och nationell toppklass. Möjligheten till ungdomselitidrott samtidigt som man får en riktigt bra utbildning är ett led i att öka Sundsgymnasiets attraktivitet, möjliggöra fler spetsutbildningar och fortsätta utveckla verksamheten, Säger Gustav Schyllert, utbildningsnämndens ordförande.

IMG_0990.JPG

Sundsgymnasiet har en lång tradition av att bedriva elitidrott i kombination med gymnasieutbildning. Att Sunds blir Riksidrottsgymnasium, RIG, inom segling och därmed riksrekryterande ger fler elitsatsande ungdomar tillgång till vår unika utbildningsmiljö för framtidens OS-seglare, säger Jimmy Sjöstedt, rektor på Sundsgymnasiet.

Att vi blivit riksidrottsgymnasium inom segling på relativt kort tid är väldigt glädjande. Det är ett kvalitetskvitto på allt det goda arbetet som görs varje dag på Sundsgymnasiet mellan våra lärare och elever på vår idrottsutbildning. Samarbetet med Svenska Seglarförbundet har varit, och är, väldigt givande och vi ser mycket fram emot vårt fortsatta samarbete. Nu fortsätter vi att fokusera på att skapa bästa möjliga förutsättningar för varje elev att lyckas inom både sin idrott och med studierna hos oss på Sundsgymnasiet, säger biträdande rektor Josef Holmqvist

Som ett av få förbund har Seglarförbundet blivit tilldelade sex ytterligare RIG platser, nu totalt 36 med 12 platser på varje seglargymnasium. Tillsammans med kompletterande NIU-platser skapar detta bra möjligheter för förbundets tre seglargymnasier att fortsätta utveckla elitseglare.

Det är i tuff konkurrens med andra idrotter som vi fått extra platser för våra riksidrottsgymnasier, vilket visar att vi är ett förbund som håller hög kvalitet på både idrott och studier och miljöer som utvecklar framgångsrika landslagsseglare som presterar år efter år. Vi ser gärna sökande från alla våra juniorklasser och en viktig egenskap är att man har viljan att utvecklas, säger Marie Björling Duell.

Det är från och med hösten 2023 som det nya träder i kraft med 12 RIG-platser och kompletterande NIU-platser för varje seglargymnasium men ansökan för nya elever öppnar redan 15 oktober. Inom kort kommer mer information om ansökningsförfarandet på Seglarförbundets och Sundsgymnasiets hemsida.

Att även Sundsgymnasiet i Vellinge blir RIG visar att Seglarförbundet och Sundsgymnasiets satsning på foilande klasser är rätt tänkt. Med mer resurser, som RIG-status innebär, kan vi göra utbildningen på Sundsgymnasiet ännu bättre och erbjuda ett bredare utbud av båtklasser på skolan. Det finns inget krav på att man ska kunna foila när man börjar i Vellinge och det funkar bra att kombinera "vanlig" segling med att man lär sig foiling under gymnasiets gång, säger Martin Strandberg, lärare i segling på Sundsgymnasiet.

Under hösten finns möjlighet att prova på att vara seglargymnasieelev. För mer information kan du ta kontakt med ansvarig tränare på Sundsgymnasiet, Martin Strandberg på martin.strandberg@vellinge.se eller på 070- 892 68 00.

IMG_1296.JPG

På bilden syns Carl Norman, IDR1, Albert Norlén IDR3, Vidar Nyström IDR2 och Tuva Oppedal IDR1.

Publicerad:
8 september, 2022