Hoppa till innehåll

Livräddarna på kommunens stränder

Sommaren är här och kommunens vackra stränder flockas av badsugna människor. På stränderna i Kämpinge, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo hittar ni livräddare och strandvakter som arbetar för att badgästerna ska känna sig trygga och för att förhindra olyckor.

Även om det är en mulen måndag är det mycket folk på stranden i Skanör. Enligt kommunens mätare som finns på vellinge.se är vattentemperaturen 15,4 grader.

Livräddarna är en av flera verksamheter som erbjuder feriepraktik under tre veckor för kommunens ungdomar. I år är det mellan 40-60 ungdomar i åldrarna 16 och 19 år som arbetar hos livräddarna som strandvakter.

Under midsommarveckan hölls det utbildningar i hjärt- och lungräddning, sjukvård samt vattensäkerhet som avslutades med ett slutprov för samtliga strandvakter. För att tituleras livräddare behöver man gå vidareutbildning för mer avancerade kunskaper inom samtliga delar av arbetet, till exempel sjukvård. I år är det 15 livräddare som arbetar under sommarmånaderna.

Varje morgon samlas alla livräddare vid deras station i Skanörs Hamn och går igenom dagen. Därefter kör varje livräddare ut till den strand de tilldelats för dagens bevakning. Mellan klockan 10.00 - 18.00 finns de på kommunens stränder. Livräddarnas huvudsakliga uppgift är att se, höra och informera badgästerna. Mycket handlar om förarbete för att olyckor inte ska hända.

Noah Wijkström är operativt ansvarig för bevakningen och har arbetat som strandvakt 2015 och sedan 2016 som livräddare. Han berättar att det är ett tight team som arbetar ihop, vissa bor till och med tillsammans under sommaren.

Det är väldigt utvecklande att arbeta som livräddare. Många har sagt att de hittat sig själva samtidigt som man lär sig omhändertagande, ledarskap och får vara en del av en gemenskap, säger Noah Wijkström.

Här finns livräddarna

Kämpinge

Utgår från tornet vid Strandtugg, bevakar från bryggan och halvvägs till piren. Under högsäsong har de en extra livräddare på plats för att bevakning av hela stranden.

Ljunghusen

Utgår från bryggan och bevakar hela stranden. Finns tid bevakas även handikappbadet.

Skanör

Utgår från tornet nedanför Badhytten och bevakar primärt södra delen av stranden. Finns tid bevakas även resterande delar av hamnen.

Falsterbo

Utgår från tornet nedanför Strandbadens parkering. Bevakar från flotten och ner till bryggan. Under högsäsong har de en extra livräddare på plats för att bevaka förbi bryggan och ner mot Falsterbo museum.

Kontakt

Behöver du komma i kontakt med livräddarna når du dem på telefon, 040-6354339.

Publicerad:
19 juli, 2022