Hoppa till innehåll

Skulpturer längst med väg 100


Skulpturer längs med väg 100

Skulpturparken Falsterbonäsets Open Air Museum består av fem stora bronsskulpturer på socklar av skånsk granit.

Konstnären Gudmar Olovson, som arbetar med klassisk skulptur har haft flera internationella uppdrag. Bland hans verk finns byst av den franske presidenten Charles de Gaulle och av den förre påven Johannes Paulus II. Även den svenske kungen Carl XVI Gustaf har suttit modell för Gudmar Olovson. I Fjällbacka finns en byst av den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman. Skulptörens mest kända verk i offentlig miljö är Les deux arbres, Två träd står i Bois de Bologne i Paris. Denna skulptur pryder också Falsterbonäset.

Skulpturerna är en svit med det mänskliga livet som tema

Fem skulpturer utgör en svit med det mänskliga livet som tema: Början - bevarandet – kärleken - sammanlänkandet av världens folk och överförandet av kunskap, samt flykten. Den här tematiken ger en bild av Gudmar som person och den kan sägas utgöra en syntes av allt han gjort. Skulpturerna är Gudmars mest omfattande verk för offentlig miljö. Falsterbo Open Air Museum invigdes sommaren 2007.

Stiftelsen Allan och Bo Hjelt har gjort installationen ekonomiskt möjlig och har med denna donation sett till att Vellinge kommun kan ståta med ett av Sveriges mest magnifika landmärken. Skulpturerna är skänkta till minne av Bo Hjelts mammas lyckliga dagar i Falsterbo. Vellinge kommuns bidrag har varit att gjuta och köpa in de fem socklar som skulpturerna står på.

La Concorde Flykt

La Concorde är i flykten. Hon är kommunikationen – hon är på väg. Mellan kontinenter, mellan människor. Hon är esprin som länkar.

18 Flykt- Gudmar Olovson.jpg
Foto: Karin Winblad

Les Deux Arbres Två träd

Man och kvinna – tätt tillsammans, likt två furor som växer invid varandra. I stark relation men utan att vidröra varandra

18 Tvä träd.jpg
Foto: Karin Winblad

Prélude Inledning till liv

Kvinnohanden håller det lilla barnet, ett ungt liv. Hon håller upp det och samtidigt skyddar hon det i sin hand. Statyn berättar om respekten för liv och om pånyttfödelse.

18 Prélude Inledning till liv.jpg
Foto: Karin Winblad

Les Deux Soeurs Systrarna

Den yngre systern ser upp till den äldre. Hon ser, hon lär och de dansar. Dansöserna bär samtidigt en bild av generationer.

18 Systrarna.jpg
Foto: Karin Winblad

Femme-Oiseau Blessée Kvinna likt en skadad fågel

Jag hade en modell en gång som var skadad, både av livet och i sin kropp. Kvinna likt en skadad fågel är viljan, den mänskliga viljan och drömmen att lyfta, att flyga högt. Hon vill men hon kan inte lyfta

18 Kvinna likt en sargad fågel- Gudmar Olovsonl.jpg
Foto: Karin Winblad

Skulpturerna är en donation till kommunen av Bo Hjelt, genom Allan & Bo Hjelts konststiftelse 2007
© Bildupphosvrätt 2020

Publicerad:
5 juli, 2022