Hoppa till innehåll

Linnéstången i Skanör

För tjugoförsta gången utsmyckas Linnéstången på Axelssons torg i Skanör inför midsommar. Stången är ett minne av Carl von Linnés besök på Näset på midsommarafton år 1749. Men i år ser det annorlunda ut. Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo arrangerar inte det traditionsenliga midsommarfirandet i Stadsparken och midsommarstången kläs i regi av Vellinge kommun.

På Axelssons torg i Skanör har arbetet pågått sedan tidig morgon. Linnéstången som står på plats året om ska tas ner och kläs om med nytt björkris, något som gjorts sedan 2001 med avbrott under pandemin. Fyra medlemmar från Hembygdgillet Skanör-Falsterbo visar kommunens entreprenörer hur stången ska utsmyckas och det syns att de gjort detta flera gånger tidigare.

IMG_0012.JPEG

Medlemmar från Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo visar Vellinge kommuns entreprenörer hur stången ska kläs.

Idéen om Linnéstången kom från en folkdansfestival i Rättvik år 1998 där midsommarstängerna står på plats året om. En ritning togs fram likt den stång som restes under Carl von Linnés besök i Skanör år 1749 och sedan dess har stången stått på plats. Engagemanget har varit stort och när stången har klätts på midsommardagen har upp emot tusen personer tagit sig till Axelssons torg och följt utsmyckningen.

IMG_0013.JPEG IMG_0020.JPEG

(Bild till vänster) Skylten som finns på Linnéstången och som beskriver historian bakom. (Bild till höger) Originalritningen av Linnéstången.

I år har Vellinge kommun tagit över och utsmyckar Linnéstången. Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo som arrangerat både midsommarfirande i Skanörs stadspark och uppförandet av Linnéstången har beslutat sig för att låta en yngre generation ta över stafettpinnen.

Vi blir både äldre och färre i föreningen. Hade vi orkat så hade vi fortsatt, men medelåldern är 75 år, säger Staffan Mårtensson som varit ordförande i Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo i 32 år.

Ännu har inte någon ny förening visat intresse att ta över den mycket uppskattade traditionen, men Staffan och övriga medlemmar i Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo hoppas på engagemang så stången kan finnas kvar i många år till.

MicrosoftTeams-image (49).png

Resultatet av 2022 års Linnéstång.

Publicerad:
22 juni, 2022