Hoppa till innehåll

Knäck koden och programmera din framtid!

Sedan början av 2020 drivs ett projekt i syfte att öka förståelsen kring programmering hos elever i grundskolan. Projektet är ett samarbete mellan Sundsgymnasiet och Skanörs skola.

Den 4 april kommer elever på Skanörs skola från årskurs F-9 få en inblick i programmeringens värld. Elever från Teknikprogrammet på Sundsgymnasiet har tagit fram tre lektioner anpassade för låg-, mellan- och högstadiet.

För de elever som går på lågstadiet kommer lektionen handla om analog programmering. Analog programmering är ett bra sätt att lära sig begrepp och skapa en förståelse för vad programmering är. Till exempel kan eleverna få skapa en dans som deras klasskompisar sedan ska följa. Instruktionerna ges till eleverna genom lättförståeliga programmeringsord.

För mellanstadieeleverna kommer lektionen handla om blockprogrammering. De får lära sig att sätta ihop olika block med hjälp av programmeringskod. Exempel på detta är att eleverna kan styra en digital sköldpadda.

Den tredje och sista lektionen, för högstadieeleverna, kommer handla om programmering i Python, Microbite och Arduion. Där kommer de lära sig syntaxen, grundläggande kod och slutligen att skapa små program, både med och utan gränssnitt.

De tre lärarna som är drivande i projektet, Sofia Wilson från Sundsgymnasiet och Annica Gullberg och Birthe Göransson från Skanörs skola är förväntansfulla över resultatet. Sofia Wilson har som vision att nå ännu högre med sina elever, så klivet från skola till framtiden blir synliggjord.

Projektet ämnar väcka nyfikenhet för programmering där bryggan mellan grundskolan och gymnasiet blir mer naturlig. Eleverna på gymnasiet lär sig att planera, skapa och lära ut programmering på olika vis för den kommande generationens elever, säger Sofia.

Publicerad:
30 mars, 2022